Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. oktober 2003 kl 23.45 Migrapolis

Farvel til livet

Stein Saastad døde i sommer. Reporter Thanh-Tam Ngo tilbrakte noen stunder med ham før han døde (Foto: NRK)
Stein Saastad døde i sommer. Reporter Thanh-Tam Ngo tilbrakte noen stunder med ham før han døde (Foto: NRK)
- Jeg har opplevd mye mer enn mine år skulle tilsi, sa Stein Saastad. Han tilbrakte sin siste tid på Hospice Stabekk. Der gikk han døden rolig i møte. Migrapolis denne gang handler om vårt forhold til døden. Vi møter en døende mann, en sørgende slektning og en som areider med døden til daglig.

Stein Saastad døde i sommer, 58 år gammel. Reporter Thanh-Tam Ngo tilbrakte noen stunder sammen med ham den siste tiden han levde. Stein bød raust på sitt liv og sine tanker rundt det å være døende. Han var verken redd eller bitter, men takknemlig for et innholdsrikt liv med reiser over hele verden. De siste ukene tok han en dag av gangen, pleide forholdet til sine nærmeste og sin store hobby, modellflybygging.

Fortvilet langt unna
Anubha Rohatgi mistet sin svoger i sommer. Han var jagerpilot, og døde bare 42 år gammel, i en ulykke. Hennes søster sitter alene igjen med to barn i India, mens Anubha befinner seg langt unna på Vestli i Oslo – ute av stand til å hjelpe søsteren, og delta i sorgen slik hun ønsker det. Hun er fortvilet over situasjonen, og synes også at det er vanskelig å akseptere at svogeren virkelig er borte når hun ikke har vært tilstede under seremonien eller den hinduistiske sørgetiden etterpå.

Livet etter døden
Ghulam Abbas har startet Norges første og eneste muslimske begravelsesbyrå, Al-Khidmat. Å arbeide med døden har en sentral plass i islam. Dessuten er det viktig at alt foregår slik Koranen krever – det er ikke rom for feil. Å ta ansvar for begravelsen er en stor oppgave som passer godt for ham som religiøs person, mener Abbas.

Reportere i dette programmet er Thanh-Tam Ngo, Anniken Mihle og Kjetil Saugestad.

Ny rekord for Migrapolis
Forrige ukes program brøt en viktig barriere for Migrapolis: det var det første Migrapolis noensinne med over 100 000 seere på NRK2. Migrapolis har dessuten fått nye sendetider denne høsten. Programmets sendinger på NRK2 er flyttet fra torsdag til tirsdag, og dette har gitt et kraftig løft i seertallene. Hittil i høst har programmene samlet i gjennomsnitt 65 000 seere. Det er over dobbelt så mange seere som de har fått i gjennomsnitt de tre siste årene på NRK2.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83