Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 16. mars 2008 kl 07.03 Sølvsuper

Tvilen en følgesvenn

Solveig Fiske (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Solveig Fiske (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Å få en sang i bygderevyen med takk til det man i 12 år hadde vært som prest i kommunen, det varmet virkelig! Det hører trolig med til unntakene at en prest avsynges i en lokalrevy, men en slik heder og ære er blitt Hamarbiskopen Solveig Fiske til del.

Da hun i oktober 2006 ble utnevnt til biskop i Hamar Bispedømme ble hun hyllet i bygderevyen for sin innsats gjennom 12 år som sokneprest i Løten.

På Palmesøndag, søndag den 16. mars kan du møte Solveig Fiske i Sølvsuper der hun i samtale med programleder Haakon D Blaauw forteller om oppvekst, studietid og sin tid som prest og nå altså biskop.

Viktig historisk hendelse
Solveig Fiske (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Solveig Fiske (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
For tiden er det tre kvinnelig biskoper i Norge. Det disse har til felles er at de har et kall og har fått et yrke som i lang tid har vært dominert av menn. Fremdeles er det slik at det å være kvinne og biskop er noe som blir lagt merke til også i internasjonal sammenheng.

- Når det er sagt så er det flott å oppleve at den norske kirke er kommet dit at det er selvsagt at kvinner blir norminert og utnevnt til biskop.

Det er i dag en helt annen tid enn den gang Rosemarie Køhn som den første kvinne i Norden ble utnevnt til biskop i Hamar. Da var dette omstridt og den gang var det en radikal og viktig historiske hendelse som skjedde.

Fredag den 13
For Hamarbiskopen er oktober måned litt spesiell. Det er hennes fødselsmåned (født 26. oktober 1952), og det er den måneden i året hun ble utnevnt til biskop. Det skjedde til overmål på fredag den 13!

- Ukedagen og datoen har ikke representert noe problem for meg. Den 13. Oktober 2006 hadde jeg nok helt andre tanker i hodet enn dette med kopling til uhell og overtro! Det var en dag jeg var ydmyk for det jeg sto foran og takknemlig for den oppgaven jeg hadde fått!

Solveig Fiske er født i Frei Kommune på Nordmøre og selv om hun har vært i innlandsfylke Hedmark i mer enn 25 år, har hun bevart sin nordmørsdialekt.

- Jeg er vokst opp i en familie der fortellertradisjonen sto sentralt og, à propos overtro: Jeg har hørt et utall historier om fjøsnisser og de underjordiske. Min bestemor påsto i fullt alvor at hun hadde møtt de underjordiske og når jeg var med min far og bestefar i tømmerskogen synes jeg at jeg så noen gråkledde bak hver eneste stubbe!

Tvilen er en følgesvenn
For Solveig Fiske er troen slik at tvilen er blitt en følgesvenn.

- Det er den beste styrke jeg kan ha. I det daglige har jeg en barnlig og enkel tro som jeg har med fra oppveksten og som ligger der som en trygg ballast i livet.

NRK P1 Sølvsuper Palmesøndag 16. mars kl. 07:03

Programmet er ved