Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. september 2000 kl 23.15 Fakta på lørdag: Adopsjon på amerikansk

Fakta på lørdag: Adopsjon på amerikansk

NRK1 lørdag 16. september kl 23.15
Fakta på lørdag: Adopsjon på amerikansk

Den nye millionindustrien

- Min eneste trøst er at jeg alltid vil vite hvor han er og hvordan det går med ham. Det sier Denise, som har valgt såkalt \"åpen adopsjon\" gjennom et privat adopsjonsbyrå i USA. Denne ordningen med at moren og adopsjonsforeldrene møter hverandre, blir mer og mer vanlig i USA. Men også her er det markedet som bestemmer prisen. Adopsjon er blitt en millionindustri. En frisk og sunn, hvit baby koster adopsjonsforeldrene omlag 140.000 kroner.

I kveldens Fakta på lørdag møter vi representanter fra adopsjonskontoret Abrazo i San Antonio i Texas, mødre som vil adoptere bort sitt barn, og adopsjonsforeldre som lengter etter å stifte familie. Vi er vitne til hvordan en såkalt \"åpen adopsjon\" med adopsjonsbyrået som forhandler foregår. Byrået formidler kontakt mellom kjøper og selger og står for selve salget.

Det legges opp til en weekend der mødre og potensielle adopsjonsforeldre møtes for å gi uttrykk for sine følelser i tilknytning til adopsjonen. Mødre, som vil adoptere bort sitt barn, har en angrefrist på 48 timer etter fødselen. Mellom 10 og 15 prosent skifter mening etterpå. Selve handelen foregår på byråets kontor med alle parter til stede. Når kontrakten er skrevet under, er det ingen vei tilbake.

Vi møter blant andre Denise som vil adoptere bort sitt fjerde barn, sønnen Jake, til ekteparet Beth og Steve Slattery. Hun alene i en ettroms leilighet med sin to år gamle sønn. 15 år gammel fikk hun sitt første barn, en datter, som hun også sa fra seg forelderretten til. Hennes andre sønn bor hos faren. Kjæresten har forlatt henne, og nå ser hun ingen annen utvei enn å adoptere bort sitt fjerde barn. Gjennom gule sider i telefonkatalogen får hun kontakt med adopsjonsbyrået. Det støtter henne under resten av svangerskapet til den dagen hun må gi fra seg sin to dager gamle sønn, vel vitende at han får det godt hos nye og omsorgsfulle foreldre.

NRK1 lørdag kl 23.15

Britisk dokumentar fra BBC
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)