Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. mars 2001 kl 22.00 Spillerom: Perler fra NRKs folkemusikkarkiv

Spillerom: Perler fra NRKs folkemusikkar


NRK1 onsdag 14. mars kl 22.00
Spillerom: Perler fra NRKS folkemusikkarkiv

Levende musikktradisjon

\"Folkemusikktimen\" på radioen fyller 70 år i mars, og \"Spillerom\" markerer jubileet i tre programmer ved å ta tilbakblikk på forskjellige deler av den norske folkemusikktradisjonen. Det vokale står i sentrum i kveldens program som er fylt med klipp fra tv-sendinger på 60- og 70- tallet.

Her blir det blant annet gjensyn med Gjendine Slålien, kvinnen som inspirerte Edvard Grieg til flere av hans komposisjoner. På menyen står også kjente navn blant dagens folkemusikere.

Dekker alle behov
- Folkemusikken dekker alle livets behov, både skjemteviser, religiøse viser og middelalderballader, sier Leiv Solberg som for øvrig er å høre på P2 hver søndag som programleder for selveste jubilanten. I tillegg har han sammen med Knut Reiersrud ansvaret for programposten \"Halvbror til reven\" hver tirsdag, også på P2.

Solberg mener at de ukentlige sendingene med folkemusikk på radio er uhyre viktig for den kulturarven sjangeren representerer.

Størrelser fra folkemusikken
Han presiserer hvor viktig det er at vi fortsatt har mulighet til å se og høre Gjendine Slålien (1871-1972). Vokalen fra Vågå har vært et kjært ansikt for folkemusikkelskere, mye takket være fjernsynet som kom til Norge i begynnelsen av 60-årene. Gjendine Slålien ble kjent for sin sang og sitt folketonerepertoar, og Edvard Grieg, som hadde møtt henne under en tur i Jotunheimen i 1891, ble så begeistret for hennes vakre folketoner at han brukte dem i flere komposisjoner, blant annet \"Gjendines bådnlåt\".

I tillegg til gjensynet med Gjendine Slålien byr \"Spillerom\" på et møte med kvedaren Brita Bratland, også en størrelse som dukket opp på skjermen da fjernsynet var ungt i Norge.

Andre krefter er kvedaren Agnes Buen Garnås og yngre folk som Sinikka Langeland, Tone Hulbækmo, Hans Fredrik Jacobsen, Sondre Bratland, Arve Moen Bergset og Kirsten Bråthen Berg. Sistnevnte var i sin tid medlem av gruppa \"Slinkombas\", som prøvde seg på noe så uhørt som flerstemt sang.

NRK1 onsdag kl 22.00
Sendt 28.1 (NRK2)

Egenprodusert underholdning
Programledere Knut Borge og Leiv Solberg
Prosjektleder Tone Winje
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)
Om Folkemusikktimen: http://www.nrk.no/musikk/nyheter/Q192.html

Bilder
1. Gjendine Slålien på 100-årsdagen (Foto: Hauk Buen/NRKs folkemusikkarkiv)
2. Brita Bratland (Foto NRKs folkemusikkarkiv)
3. Leiv Solberg og Knut Borge har laget tre programmer om folkemusikk i fjernsynets barndom (Foto: Tone Winje)