Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. april 2000 kl 23.25 Når vitnene blir tause

Når vitnene blir tause (t)

NRK2 fredag 7. april kl 23.25
Når vitnene blir tause

Truet til taushet

- Jeg har ikke lenger noe liv, sier den tidligere kriminelle og tysteren til SVT2s reporter Micael P. Lekberg i kveldens svenske dokumentarprogram. Mannen var hovedvitne i en rettssak mot tre torpedoer fra Hells Angels. Etter draptrusler fra motorsykkelgjengen, lever han i dag under konstant politibeskyttelse. Han forlater sjelden sin bolig, og hans gamle venner er redd for å treffe ham.

Stadig oftere opplever vitner å bli truet med død og mishandling om de forteller hva de vet. Heller ikke familiemedlemmer går fri. Hva skjer med rettssikkerheten i et land når folk ikke lenger våger å vitne mot kriminelle? Sveriges justisminister Laila Freival blir satt på \"tiltalebenken\" i programmet.

Vi møter også politimannen som innrømmer at han har bedt kriminelle om å trekke tilbake opplysninger som ville kunne felle andre mer kriminelt belastede personer, fordi politiet ikke har anledning til å gi dem kontinuerlig politibeskyttelse.

Som i Norge, er denne nye typen kriminalitet i ferd med å etablere seg også i Sverige. Tallet på trusler mot vitner øker i takt med den organiserte kriminaliteten. Håndteringen av slike saker og nye straffeutmålinger er under debatt. Aktor Sven-Erik Alhem tar til orde for innføring av dødsstraff når vitner trues.

NRK2 fredag kl 23.25

Svensk dokumentar fra SVT2
Reporter: Micael P. Lekberg
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123