Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. mars 2001 kl 22.00 Dok22: Østfronten - Hitlers korstog

Dok22: Østfronten - Hitlers korstog (t)


NRK1 mandag 19. mars kl 22.00
Dok22: Østfronten -Hitlers korstog (1:4)
Seriestart!

Tidenes største og blodigste krigsoperasjon

En ny, stor serie i fire deler fra BBC handler om historiens største, blodigste og mest kostbare militære operasjon - Hitlers felttog mot øst. 30 millioner mennesker døde. Dokumentarserien forteller om operasjon Barbarossa og Tysklands krig mot Sovjetunionen.

Hitler trodde at han på høyden av sin karriere skulle lykkes der Napoleon hadde feilet. Men han brøt en av krigføringens gylne regler: Kjemp aldri samtidig på to motsatte fronter. Det ble andre verdenskrigs mest katastrofale feilgrep. Krigen på Østfronten avgjorde utfallet av verdenskrigen og formet framtidens Europa.

Ved hjelp av arkivbilder fra Øst-Europa, intervju med deltakere på begge sider som aldri tidligere har stått fram på tv og med ledende historikere, har den prisbelønte regissøren Laurence Rees, klart å få fram opplysninger som åpenbart vil få mange til å endre sitt syn på krigen mellom de to hensynsløse diktatorene Hitler og Stalin.

Overveide å kapitulere
Blant annet går det fram at Stalin alvorlig overveide å overgi seg og be om fred. Han hadde til og en fluktplan klar da Hitler og tyske tropper startet sitt angrep på Moskva. Men han bestemte seg for å bli og starte et sterkt motangrep, noe som ble et avgjørende vendepunkt i krigen mellom Tyskland og Sovjetunionen.

Laurence Rees har arbeidet med serien siden 1997, samme år som hans \"The Nazi - a Warning from History\" vant en pris for beste faktaserie. Opptakene til den nye krigsserien, \"The War of the Century\", er gjort i Tyskland, Polen og Russland og Ukraina.

Program 1
Det første programmet i serien ser nærmere på Hitlers vanvittige idé om en total utslettelse av Russland og kommunismen. Hvorfor bestemte diktatoren seg for å invadere Sovjetunionen i juni 1941, og hvorfor trodde mange, deriblant briter og amerikanere, at han ville vinne?

Bare en uke etter invasjonen var 150.000 sovjetiske soldater enten døde eller såret. Men Hitler overså to ting: Den tøffe vinteren i nord og kampånden hos Stalins baktropp.

NRK1 mandag kl 22.00
Blir også sendt i morgen (NRK2)

Britisk dokumentarserie i fire deler fra BBC Worldwide
Originaltittel: War of the Century
Regi: Laurence Rees
Norsk kommentar: Mette Janson
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no
og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilde
Det første programmet i den nye, britiske BBC-dokumentaren i fire deler ser nærmere på Hitlers vanvittige idé om en total utslettelse av Russland og Sovjetunionen. (Foto: ZDF).