Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. oktober 2003 kl 20.15 En kongelig familie

En gresk konge fra Danmark

Bare 17 år gammel ble danske prins Wilhelm valgt til konge av Hellas – som Georg I. (Foto:Nordisk Film/Egmont )
Bare 17 år gammel ble danske prins Wilhelm valgt til konge av Hellas – som Georg I. (Foto:Nordisk Film/Egmont )
Christian IX av Danmark fikk de fleste av sine barn inngiftet i de europeiske kongehus. I femte del av serien "En kongelig familie" er hovedpersonen enda en gang et barn av Christian IX: Danske prins Vilhelm som bare 17 år gammel ble valgt til konge av Hellas.

I 1863 besteg han den greske tronen som Georg I. Blant kong Georgs etterkommere finner vi i dag Konstantin II, dronning Sofia av Spania, ekskong Michael av Romania, kronprins Alexander av Jugoslavia, prins Michael av Hellas, prins Philip av England og prins Michael av Kent.

Framgangsrik monark
Kong Georg ble en av de mest suksessfulle valgte kongene i Europa, og hans etterkommere satt på den greske tronen fram til statskuppet i 1967 (formelt fram til gjeninnføringen av republikken i 1973).

Mislikte uniform
Georg I tok grekernes hjerter med storm, først og fremst gjennom sin beskjedne framtreden. På sin ferd rundt i landet kom hans uvilje mot å bære uniform stadig til kjenne, og hoffolkene var ofte flottere kledd enn kongen. Tross sin danske bakgrunn lærte han seg fort å snakke og skrive gresk.

Søreuropeisk dynasti
Etter fire år giftet kong Georg seg med den 16 år gamle storfyrstinnen Olga. Paret fikk syv barn. Gjennom Konstantin I, deres eldste sønn, forgrente familien seg over Sør-Europa til Romania, Italia, Jugoslavia og Spania.

Om serien
Den danske serien "En kongelig familie" er i seks deler og tar for seg de mange etterkommerne av kong Christian IX av Danmark, han med tilnavnet "Europas svigerfar". I serien forteller 29 kongelige i de europeiske dynastiene åpent om sin families utrolige historie.

Det handler om makt, kjærlighet, triumf, tragedie, ære m.m. Og familiemedlemmene bidrar med private fotografier og filmopptak som aldri tidligere har vært vist.

Innkjøpt dansk serie
Originaltittel: A Royal Family/En kongelig familie
Regi: Anna Lerche og Marcus Mandal
Produksjon: Nordisk Film/Egmont (2003)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57