Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. desember 1998 kl 21.40 Mandagsfilm: Jane Austens Emma

Mandagsfilm: Jane Austens Emma (t)


NRK1 mandag 14. desember kl 21.40
Mandagsfilm: Jane Austens Emma

Romantisk nostalgi
I kveld skrur vi tiden tilbake og hengir oss til forfatteren Jane Austens verden, der romantiske forviklinger blomstrer blant borgerskapet i et vakkert engelsk landskap. Mandagsfilmens hovedperson er den viljesterke Emma, en romanskikkelse fra 1816.
Det er det britiske tv-selskapet ITV som står for denne påkostede, nesten to timer lange innspillingen av Jane Austens berømte roman. I tittelrollen møter vi Kate Beckinsale, kjent fra filmer som \"Shooting Fish\" og Kenneth Branaghs versjon av \"Stor ståhei for ingenting\".

Kirsten Giftekniv
Emma Woodhouse er rik, vakker og intelligent, men er bundet til familiens praktfulle eiendom Hartfield i Highbury - blant annet fordi hun må ta vare på sin invalide far.
Historien spinnes rundt Emmas forsøk på å agere Kirsten Giftekniv for noen utvalgte i nærmiljøet. Emma er ganske så bortskjemt og vant til å få det som hun vil, men det skal vise seg vanskelig å dirigere personene inn på den etter Emmas mening riktige vei i kjærlighet. Hun manipulerer, intrigerer og overtaler, men likevel er det mye som ikke går som planlagt. For sin egen del gjør hun det klart at hun absolutt ikke har noen planer om å skaffe seg en mann. Men Amors piler er som kjent uransakelige...

Klassiske romaner
Jane Austens bøker fra tidlig 1800- tall hører med til det beste i klassisk britisk romankunst. Hun var ikke særlig opptatt av samtidens politiske begivenheter, men foretrakk å skildre den øvre middelklassens liv på landsbygda. Det er særlig replikkunsten og den psykologiske klokskap som har gitt Austen en stor plass i britisk litteraturhistorie.
Foruten Kate Beckinsale som Emma, møter vi Mark Strong i rollen som Emmas barndomsvenn George Knightley. Samantha Morton spiller den uskyldige ungpiken Harriet Smith, mens Bernard Hepton er Emmas hypokondriske far. Sjarmøren Frank Churchill blir spilt av Raymond Coulthard.
Bak denne dramatiseringen står produsenten Sue Birtwistle og manusforfatteren Andrew Davies, som også samarbeidet om den prisbelønte filmversjonen av \"Stolthet og fordom\".
NRK1 mandag kl 21.40

Bilde (elektronisk via NTB/Data- tv/Internett)
1. Emma (Kate Beckinsale) og hennes eldste venn, George Knightley (Mark Strong).

2. Kate Beckinsale spiller rollen som den geskjeftige Emma Woodhouse.

3. Emma (Kate Beckinsale, t.h.) sammen med sjarmøren Frank (Raymond Coulthard) og den uskyldige Harriet (Samantha Morton).

Britisk film fra 1996
Regi: Diarmuid Lawrence
Originaltittel: Jane Austen\'s Emma
Med bl.a. Kate Beckinsale, Mark Strong, Bernard Hepton og Samantha Morton
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51