Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. juli 2000 kl 22.00 Fakta på lørdag: På sangens tornefulle vinger

Fakta på lørdag: På sangens tornefulle v


NRK1 lørdag 29. juli kl 22.00
Fakta på lørdag: På sangens tornefulle vinger

Skuffet over dronningen!

- Jeg tror ikke dronning Sonja vet sitt eget beste, sier en skuffet Olga Marie Mikaelsen i TV-programmet \"På sangens tornefulle vinger\". Hun er skuffet etter at hun fra Slottet har mottatt beskjed om at dronningen ikke ønsker å ta imot Olga-prisen 2000. Den herostratisk berømte lyriske alt fylte 85 tidligere i år og ønsket å hedre dronningen for innsatsen i norsk musikkliv i den forbindelse. Men hun fikk brev fra Det Kongelige Slott ved assisterende kabinettsekretær Berit Tversland om at Hennes Majestet ikke fant å kunne motta prisen. Wenche Foss tok med glede imot prisen i 1994.

Personlige tolkninger
Olga Marie Mikaelsen debuterte i 1968, i en alder av 53. Hun er kjent for det store publikum for sine ytterst personlige tolkninger av den klassiske sanglitteraturens perler, men også for helhjertet innsats i Solo-reklamefilmene på midten av 90-tallet. Om sangen sin sier hun: - Det er meget mulig at avdøde komponister snur seg i sine graver på grunn av mine tolkninger, sier Olga. - La dem rotere. Det kan da umulig sjenere noen, komponistenes nåværende tilstand tatt i betraktning.

Kultfigur
Die Olga holdt skjellsettende konserter i Oslo Konserthus på 80-tallet, der hennes eksplosjonsartede angrep på de høye toner vakte oppmerksomhet og sterk jubel i en fullsatt sal. Etter dette fikk hun status som kultfigur. Noe av det største i La Mikaelsens karriere, var konserten i Carnegie hall, 16. april 1987. Hun har også konsertert i Stockholms Koncerthus, Kungliga Musikaliska Akademin i Stockholm, Odd Fellow Palæet i København, nattklubben \"Le Mirage\" i Bergen samt Domkirken, Hotel Norge og Handelshøyskolen, Salle Pleyel i Paris, Purcell Room i London og Finlandia Hall i Helsingfors. Hun har også vært en flittig benyttet \"entertainer\" i utdrikkingslag, jubileer og ved rockekonserter. Hennes største platesuksess er \"Olga synger Solo\" fra 1994.

- Jeg øver aldri. Har man det, så har man det, er ett av Mikaelsens slagord. Hun minnes også med vemod da komponisten Sverre Jordans enke, Nina Jordan, var til stede ved en av hennes konserter i Bergen. Da Olga fremførte Jordans romanse \"Og se hun kom imod ham med lette englefjed\", registrerte hun at enkefru Jordan, hvit i ansiktet, midt under sangen reiste seg, stirret stivt fremfor seg og taust gikk baklengs ut av lokalet. Etterpå fikk Olga referert at fru Jordan hadde sagt at hun aldri hadde hørt på maken. La Mikaelsen tok dette som et tegn på at Nina Jordan var usedvanlig sterkt beveget.

I programmet møter vi Olga Mikaelsen i hverdag og på fest på det norskdrevne sykehjemmet \"El Finca Romeral\" i Alfaz del Pi i Spania, der hun gjør en høyt profilert innsats som muntrasjonsråd og festpådriver. Vi møter også blant andre Wenche Foss, Vibeke Løkkeberg og Jan Eyron, som var Olgas faste pianist i mange år.

NRK1 lørdag kl 22.00

Bilder
Kultsangeren Olga Marie Mikaelsen bor i Spania og er et stort muntrasjonsråd for de andre på sykehjemmet i Alfaz del Pi. (Foto: Egil Teige)
Egil Teige har laget et sjeldent portrett av Olga Marie Mikaelsen i Spania. (Foto: NRK)

Egenprodusert faktaprogram
Programansvarlig: Egil Teige, mobil 90658847
Olga Marie Mikaelsen: 0034965889448, Finca El Romeral, Spania
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956