Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. september 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Å kjempe mot vindmøller

Kari Toft fant mye rart da hun begynte å spa i myra (Foto: Stein Hage)
Kari Toft fant mye rart da hun begynte å spa i myra (Foto: Stein Hage)
Ytterst ut mot storhavet på Nordmøre ligger Smøla, en kommune som består av tusener holmer og skjær som ikke rager mange meterne over havet. I dette flate landskapet møter vinden liten motstand. De store lyngheiene midt på øya var derfor et ypperlig valg for plassering av Statkrafts vindmøllepark. Problemet er bare at den ble lagt midt i havørnens rike.

Ingen andre steder i verden er det registrert en så tett bestand av hekkende havørn som på Smøla. Og hva gjør disse fuglene når de får enorme vindmøller som nærmeste nabo, når de tidligere sammenhengende lyngheiene blir delt opp av veier og ferdselen i hekkeområdet øker? Svaret er ikke gitt på bare ett år, men likevel bestemmer trolig Statkraft seg for i disse dager å utvide vindmølleparken på Smøla fra 20 til 50 vindmøller.

Men det er ikke første gang menneskene forårsaker drastiske endringer av landskapet på Smøla. En gang var det nå flate og åpne kystlandskapet skogkledd. Beviset fant programleder Kari Toft i "Ut i naturen" da hun begynte å spa i myra. Der spadde hun seg raskt 2000 år tilbake i tid.

Hovedstadens historie
I kveldens program blir det også et blikk bakover i hovedstadens historie. Den er høyst levende. For det var nemlig ikke bare en ny byggeskikk utenlandske byggmestere tok med seg til Norge på 1200-tallet.

Det blir også svar på hvorfor multespannet ikke blir like fullt hvert år.

Egenprodusert naturprogram fra Faktaavdelingen
Programleder Kari Toft
Prosjektleder Naturredaksjonen Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83