Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. september 2001 kl 20.10 En musikalsk helaften

Fiolinen i hovedrollen

Kronos-kvartetten er en nyskapning i sin sjanger
Kronos-kvartetten er en nyskapning i sin sjanger
Ragnhild Veire Berg har besøk av både Arve Tellefsen og Odd Hannisdal fra strykekvartetten Cikada i kveld. Vi får også stifte bekjentskap med fiolinvirtuoser som Sir Yehudi Menuhin, og med Kronos-kvartetten som er spesielt kjent for sin satsning på samtidsmusikk.

Vi møter blant andre fiolinistene Sir Yehudi Menuhin (1916-1999) og David Oïstrakh (1908-1974) i konsertopptak sammen. Hva var det spesielle med denne generasjonens fiolinister?

Menuhin opptrådte allerede i sjuårsalderen, og hadde en sensasjonell debut i 1927 med New York Philharmonic Orchestra. Han regnes som en av 1900-tallets fremste fiolinbegavelser. Fra 1950-årene gjorde han seg også bemerket som dirigent. Menuhins interesser omfattet både musikkpedagogikk og indisk musikk. I England skapte han en skole for spesielle talenter, han har laget filmer, fjernsynsprogrammer og skrevet flere bøker.

David Oïstrakh var russisk og utdannet ved musikkonservatoriet i Odessa. Han underviste ved konservatoriet i Moskva fra 1934 til sin død i 1974. Etter den annen verdenskrig foretok han omfattende turneer, også i samspill med sin sønn Igor, og fikk ry, i likhet med Menuhin, som en av sin tids fremste fiolinister. En spesiell innsats gjorde Oïstrakh for å framføre musikk av sovjetiske samtidskomponister som Prokofjev og Sjostakovitsj.

Kronos-kvartetten
Siden starten i 1973 har kvartetten fra San Francisco stått for en nyskapning i sin sjanger. De har gjort ny musikk og nye komponister kjent for et stadig større publikum. Kvartetten kombinerer en unik musikalsk visjon med en oppriktig vilje til eksperimentering, og de legger stor vekt på den visuelle fremførelsen. Kronos-kvartetten består av David Harrington, fiolin, John Sherba, fiolin, Hank Dutt, bratsj og Joan Jeanrenaud, cello.

– Jeg har alltid ønsket at en strykekvartett skal være vital, levende og ”cool”, absolutt ikke redd for å sparke folk bak, være vakker og stygg om nødvendig. Men den må uttrykke livet, og fortelle historien med ynde, humor og dybde – og ikke minst, fortelle hele historien hvis det er mulig, sier David Harrington.

Innkjøpt produksjon
Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf. 23 04 74 83

Bilde (to motiv)
Kronos-kvartetten er en nyskapning i sin sjanger