Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. mars 2008 kl 20.25 Reinlykke

Julen er slaktetid

En ulv er ute etter reinsdyrkjøtt (Foto: Hans Børge Hartvigsen)
En ulv er ute etter reinsdyrkjøtt (Foto: Hans Børge Hartvigsen)
Det går mot jul, men en ubuden gjest er kommet til Kautokeino. En ulv herjer i flokken og tar flere rein om dagen. Eierne får fellingstillatelse, men det er ikke enkelt å få udyret på skuddhold.

Julen nærmer seg, og på denne tida av året skal reinen omsettes til penger og mat.

Eira-familien sender tusenvis av rein til slakteriet, og slakter selv noen dyr til eget bruk. Også her deltar familiens yngste i arbeidet. Ole Mathis mener at reinkjøtt er helsekost. Berit Marie tar vare på både innmat og blod, og av dette blir det populær pølsemat.

Liv har flyttet fra Kautokeino til Alta og stortrives i sin nye tilværelse. Det er mye artigere å være en del av en stor nyhetsredaksjon enn å jobbe helt alene som journalist langt unna kollegene.

Om serien
I ett år har NRK fulgt familien Eira fra Kautokeino og den store reinflokken deres. I denne serien på åtte programmer blir vi med dem gjennom forskjellige faser der flytting av rein, kalving, merking og slakting foregår. Og vi får oppleve gamle skikker for frieri og giftemål.

Hovedpersonene
Junnan (67), Johan Mathis Eira, er familiens overhode og seriens hovedperson. Han nyter stor respekt for sine kunnskaper om reindrift, og han har vært en sterk viderefører av reinlykken.

Han har åtte barn, derav fem sønner som er arvtakere, og eldstemann Ole Mathis (40) er den neste lederen. De yngste i familien blir også tatt med og herdet til det barske livet på vidda.

Liv Allaug Slotte Pedersen er fra Fredrikstad. Hun ble kjæreste med Mikkel Isak, Junnans nest eldste sønn for noen år siden. Hun jobbet som journalist i Altaposten, og det var da hun laget en reportasje om reindrift at de to falt for hverandre.

Produsert av NRK, programriks, Tromsø. Tel: 77 66 12 00
Regi: Halvard Jakobsen, mob: 98 63 90 97
Gunnar Hammer, 91 55 17 12
Produksjons- og prosjektleder:
Anne Mari Svendsen, 90 59 34 24
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.noLENKER
  • Hjemmeside