Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 14. november 2000 kl 20.55 Ruterdame dreper

Ruterdame dreper (t)


NRK2 tirsdag 14. november kl 20.55
Ruterdame dreper

Programmert til å drepe

En amerikansk soldat tas til fange av kineserne under Korea-krigen og blir hjernevasket. Tilbake i USA blir han feiret som en krigshelt. Men kommunistene har sendt ham hjem med et hemmelig oppdrag og har programmert ham til å drepe.

Kommunisthysteri, hjernevasking og politisk håndverk av det lyssky slaget er hovedingrediensene i denne politisk meget kontroversielle psykothrilleren fra 1962.

En amerikansk militærpatrulje under ledelse av Ben Marco (Frank Sinatra) og Raymond Shaw (Laurence Harvey) blir tatt til fange av kommunistene og sendt til Mandsjuria. De blir hjernevasket til å tro at de har deltatt i en vellykket aksjon mot kommunistene. Som en test må Shaw drepe to av sine kamerater, men etterpå kan han ikke erindre hva han har gjort. Senere støtter de andre i troppen Marcos forslag om å anbefale at Shaw blir tildelt den høyeste amerikanske tapperhetsmedaljen, The Congressional Medal of Honor.

\"Helten\" er sønn av Mrs. Iselin (Angela Lansbury), en kvinne som trekker i trådene når det gjelder ektemannens politiske karriere. Han er en uansvarlig senator med meget tøyelige moralbegreper.

Mareritt
Ben Marco, som nå jobber for den militære etterretningstjenesten, plages av nattlige mareritt om drapene. Han oppsøker Shaw fordi han har mistanke om at noe er fryktelig galt.

Marco gjør ytterligere undersøkelser og oppdager at nøkkelen til mysteriet Shaw er et kort, nemlig ruterdame!

Den spennende slutten tar oss med til Madison Square Garden til et politisk landsmøte - en begivenhet som Shaw er skapt for.

Thrilleren \"Ruterdame dreper\", med den kalde krigen som bakteppe, ble tatt av plakaten etter premieren, angivelig fordi parallellene mellom film og politiske realiteter ble for tydelige.

NRK2 tirsdag kl 20.55

Amerikansk filmklassiker fra 1962
Basert på en roman av Richard Condon
Originaltittel: Manchurian Candidate
Regi: John Frankenheimer
I rollene: Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh og Angela Lansbury
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Frank Sinatra spiller den plagede Korea-veteranen Ben Marco som til slutt oppdager at kortet ruterdame er nøkkelen til drapsmysteriet.
2. Raymond Shaw (Laurence Harvey) er programmert til å drepe - men etterpå husker han ikke hva han har gjort.