Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. juli 2005 kl 22.00 Dok1: Moonsektens leder Sun Myung Moon

Moonsekten – frelse og forbannelse

Sekten og slekten – den allmektige sektlederen Sun Myung Moon (i midten) på et tidlig familiefoto. (Foto: BBC)
Sekten og slekten – den allmektige sektlederen Sun Myung Moon (i midten) på et tidlig familiefoto. (Foto: BBC)
I egne øyne er han "universets herre" og for sine 200 000 tilhengere den allmektige leder av Moonsekten. Men amerikanske myndigheter ser på Sun Myung Moon som alt annet enn en helgen. Han kom til USA i 1971 og etablerte sektens hovedkvarter i New York. Allerede da hadde Moon en kriminell løpebane.

Den religiøse lederen Sun Myung Moon stiftet kirkesamfunnet Den Forente Familie (the Unification Church) i Sør-Korea i 1954, fundert på taoisme, koreansk sjamanisme og kristendom. Siden 1971 har Moon-sekten hatt sitt hovedkvarter i New York. Den styres enemektig av Moon selv og har hundretusener av tilhengere over hele verden.

Forførelse, kjødelig og religiøs
Moon hevder at Jesus åpenbarte seg for ham midt på 1930-tallet da han var 16 år. Og at han ga ham i oppgave å opprette himmelens rike på jorden. I 1968 arresterte nord-koreanske myndigheter Moon og satte ham under tiltale for hor og skinnhellighet.

Moon-sektens nettverk når i dag ut til mer enn et hundretall land, gjennom dens misjonsselskap, kulturorganisasjon og økonomiavdeling. Men i USA er det stor gjennomtrekk i medlemsmassen. Den teller bare om lag 10 000 mennesker, men medlemmene er meget synlige og høyt profilerte.

Sex, tro og hjernevask
Spesielt reagerer amerikanske myndigheter på Moon-sektens rekrutteringsmetoder som sies å inkludere utsulting og hjernevask.

Kvinnelig underlegenhet og kvinners underkastelse er et ideal innen Moon-sekten. Seksuelt samleie har en egen rolle i sektens utøvelse av det religiøse innholdet.

I USA er Sun Myung Moon dømt for skatteunndragelse, for dokumentfalsk og falsk vitneforklaring. I amerikanske rettssaler er han ilagt dom på til sammen halvannet års fengsel for disse forholdene.

Britisk dokumentar (2000)
Originaltittel: Sun Myung Moon – Emperor of the Universe
Produksjon: BBC og A&E
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57