Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. februar 2005 kl 20.10 Profil: Mannen som spiller Hitler - Bruno Ganz

Skuespilleren som gjør Hitler levende

Bruno Ganz sminkes til rollen som Adolf Hitler i filmen
Bruno Ganz sminkes til rollen som Adolf Hitler i filmen "Der Untergang" (Foto: PS Film, Sveits)
18. februar i år hadde "Undergangen" premiere på norske kinoer. Filmen handler om Adolf Hitlers siste dager og Det tredje rikets fall. I hovedrollen ser vi den kritikerroste sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz som vi møter i kveldens "Profil". Han forteller om motivasjonen for å tolke en så provoserende rolle i en film med et så sensitivt innhold.

"Undergangen" er blitt en suksess i Tyskland, noe ikke alle er begeistret for. Enkelte historikere og andre eksperter frykter at filmen menneskeliggjør en mann som ikke fortjener annet enn et demonstempel for sin stormannsgale og brutale maktpolitikk. Men kritikerne er enige om at Bruno Ganz er glimrende i rollen som Hitler. Ikke minst er stemmen "grøssende autentisk", skriver den anerkjente Hitler-biografen Ian Kershaw i den britiske avisen "The Guardian".

Bruno Ganz (1941-) er en av de mest anerkjente skuespillerne i den tysktalende verden. Dokumentaren tar for seg hans skuespillerkarriere fra den spede begynnelsen på 60-tallet til internasjonal anerkjennelse etter medvirkning i filmer som Eric Rohmers "Die Marquise von O…" i 1976, Wim Wenders’ "Regel uten unntak" i 1977, Peter Handkes "Die Linkshändige Frau" i 1978 og Wim Wenders’ "Lidenskapens vinger" i 1987.

Med sitt noe alvorstunge uttrykk, triste øyne og markerte ansikt, kunne Bruno Ganz aldri bli noen Hollywood-stjerne. Men med sin sans for understatement og dempede fakter har han skapt en stille menneskelig verdighet i filmene til de regissørene som har vært kloke nok til å bruke ham. Den største prestasjonen i så måte er kanskje rollen som den døende dikteren i Theo Angelopoulos’ "Eternity and a Day" fra 1998.

Sveitsisk dokumentar
Originaltittel: "Bruno Ganz – Actor – From Stage to the Flashlights"
Regi: Norbert Wiedmar
Produksjon: PS Film, Sveits
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78