Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 15. juni 2009 kl 19.30 De som bygger landet: Statistikk

Dagens fabrikkarbeidere

De som bygger landet: I kveld besøker vi Norstat på Lillehammer hvor blant andre Rune Strandli Havik jobber. (Foto: Speranza film AS)
De som bygger landet: I kveld besøker vi Norstat på Lillehammer hvor blant andre Rune Strandli Havik jobber. (Foto: Speranza film AS)
Norstat, tidligere kjent som Norsk Statistikk, startet opp i 1997. Da hadde bedriften 15 intervjuere. I dag ringer 450 personer ca to millioner telefoner i året.

På mange måter representerer disse menneskene nåtidens fabrikkarbeidere, da de også arbeider etter samlebåndsprinsippet. I stedet for å hermetisere tonnevis av fiskebollebokser, samler intervjuerne inn tusenvis av svar fra den norske befolkning om alt fra tannkrem til strømpriser.

Ikke alltid like hyggelig
De fleste har opplevd å få en telefon hvor man blir spurt om å svare på slike undersøkelser, men de færreste har sett hvordan det er å befinne seg i den andre enden av røret.

Intervjuerne ringer daglig til alt fra ensomme mennesker som har behov for noen å snakke med, til de som slenger på røret før man får presentert seg.

Gjennom linjene som gløder og stemmene i andre enden får vi også et bilde av det norske samfunnet. Og vi kjenner oss igjen. Det er vi som tar telefonen. Og vi som blir avslørt. Nordmenn er ikke alltid like hyggelige.

Om serien
"De som bygger landet" er en portrettserie på seks halvtimes episoder, fra seks norske arbeidsplasser. Hver episode portretterer livet ved en særegen arbeidsplass, en arbeidsplass som bidrar til å bygge det norske samfunnet.

De seks arbeidsplassene vi blir bedre kjent med er: Grandiosa, Vesteraalens Hermetikkfabrikk, Ekornes, Christiania Spigerverk, Freia sjokoladefabrikk og Norstat.

Norsk dokumentarserie i seks deler
Produksjonsselskap: Speranza Film AS (2007)
Produsent: Thomas Robsahm og Margreth Olin
Regissører:
1. Pizzaeventyret: Jannicke Systad Jacobsen
2. Fiskebollefabrikken: Solveig Melkeraaen
3. Stressless: Gunhild Asting
4. Christiania Spigerverk: Ingvil Giske
5. Freia: Mette Aakerholm
6. Statistikk: Solveig Melkeraaen

Programmet er sendt tidligere.

Prosjektleder NRK: Cathrine Wik
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18 – 91 84 42 39
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 eller info@nrk.no