Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. august 2009 kl 20.15 Kjempesvermar

Unikt om naturens svermer

Hva skjer når kjempesvermer griper inn i livene våre? Med en kombinasjon av det siste innen kamerateknikk samt unike amatøropptak slippes vi inn i hjertet av naturens svermer. (Foto: BBC Worldwide)
Hva skjer når kjempesvermer griper inn i livene våre? Med en kombinasjon av det siste innen kamerateknikk samt unike amatøropptak slippes vi inn i hjertet av naturens svermer. (Foto: BBC Worldwide)
Når dyr svermer sammen, skaper de en superorganisme med utrolige krefter. De kan angripe våre matlagre, sette infrastrukturen på prøve, undergrave byer og til og med angripe energilagre. Dette programmet avslører hvilken kollektiv intelligens som ligger bak dyreinvasjoner, og hvordan vi mennesker kjemper tilbake.

Hva skjer når kjempesvermer griper inn i livene våre? Med en kombinasjon av det siste innen kamerateknikk samt unike amatøropptak slippes vi inn i hjertet av naturens svermer.

Morderbier og aggressiv fisk
Amatøropptak fra videokameraer og mobiltelefoner viser hvordan svermene kan gripe inn i menneskenes liv. Vi får blant annet se såkalte morderbier angripe en internasjonal fotballkamp på Costa Rica. Et annet klipp viser en fiskesverm bestående av sølvkarpe, en fremmedart som kaprer Illinois-elven i USA og krasjer inn i båter slik at mennesker blir skadet.

En billion fluer
I Sør-Australia klarer en enorm museflokk å angripe store bondegårder og forårsake skader man ikke trodde var mulig. Vi får også se verdens største sverm bryte frem fra innsjøen Lake Victoria, hvor en billion fluer legger seg som tepper over småbyer.

Menneskelig dronningbie
Vi introduseres dessuten for en mann som har lært å kontrollere en kjempesverm. Han har overkommet frykten og skjønt hvordan en av naturens mest utrolige krefter fungerer, og dermed blitt svermens "dronningbie".

Dokumentaren er i to deler. Andre del sendes senere denne måneden.

Produsert av John Downer for BBC og Discovery Channel
Originaltittel: Superswarm
Pressekontakt: Mette K. Skjong , tlf: 23 04 20 33/90 18 38 38
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900