Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. mai 2003 kl 22.25 Engelsk fotball og svensk redning

Fra tragedie til triumf

Willi Railo, idrettspsykologen som sammen med Sven-Göran Eriksson har vært med å redde Englands fotball-landslag. (Foto: TD Utveckling)
Willi Railo, idrettspsykologen som sammen med Sven-Göran Eriksson har vært med å redde Englands fotball-landslag. (Foto: TD Utveckling)
"Best når det gjelder" – tittelen på idrettspsykologen Willi Railos motivasjonsbok kunne like godt vært valgspråket til det gjenreiste engelske fotball-landslaget. BBC-dokumentaren "Engelsk fotball og svensk redning" viser hvordan Sven-Göran Eriksson og Willi Railo sammen klarte å snu laget fra tragedie til triumf.

Fotball er et spill der to ting teller, sier engelskmennene – "brain and brawn" – hjerne og muskelkraft. Den svenske sjefen for det engelske laget, Sven- Göran Eriksson, er imidlertid opptatt av at kampen først og fremst vinnes i den enkeltes hode.

Treningspsykologi
Hjernearbeidet bak Sven-Göran Erikssons tanker står den norske idrettspsykologen Willi Railo for, og sammen har de to startet noe som kan sammenlignes med en revolusjon i engelsk fotball. Dokumentaren "Engelsk fotball og svensk redning" viser i praksis Erikssons metode for å trene spillerne i hvordan de skal tenke.

Å takle presset
Selvtillit er et resultat av positive opplevelser i bestemte situasjoner. Og for et lag må det være trenerens ansvar å legge forholdene til rette for at dette kan skje.

Railo-metoden som Eriksson bruker, går ut på å fokusere annerledes, slik at den lammende virkningen som angsten for å feile kan ha på en spillers sinn, ikke får lov til å stå sentralt og ikke får næring til å vokse.

Skarp hjerne, rå muskelkraft
For å oppnå dette, oppmuntres spillerne til å trene mentalt, ikke bare fysisk, også når de må yte på aller høyeste nivå. Betegnelsen Eriksson bruker for at spillerne skal holde fast på denne innstillingen i kampens hete, er "the zone". Det er der man må være, og bare når han er der, kan en spiller kombinere bruken av "brain and brawn" – hjerne og muskelkraft – riktig.

Visualisering
I Railos treningsopplegg er det også fundamentalt å konsentrere tanken om utøvelsen, rent mentalt, og hele tiden forstå at det bare er et lite skille mellom å tenke ut et trekk og en bevegelse og å utføre det. Denne form for mental drill hjelper, ifølge Eriksson, spillerne så de ikke kveles av prestasjonsangst i de virkelig kritiske øyeblikk.

Samtidig som Eriksson gjør sine oppsiktsvekkende trekk, gir neurologer og psykologer ved de fremste universitetene i Storbritannia ham rett i at hjernen er en fotballspillers fremste ressurs.

"Fotball-arkitekter"
Erikssons trumfkort er metoden han bruker i markedsføringen av sine idéer innad i laget. Han vet, som alle andre trenere, at han ikke kan være ute på matta når det gjelder. Derfor bruker han David Beckham som "fotballarkitekt", eller kultur-bygger, ute på banen. Dette

fordi Beckham er en spiller med samme tankegang som treneren. Hvem de andre "arkitektene" er, forblir lagets og Erikssons hemmelighet.

Nytt millennium, ny fotball
I "Engelsk fotball og svensk redning" uttaler engelsk fotballsekspertise seg om Railo/Eriksson-metoden. Dokumentaren viser til fulle hvordan en nordmann og en svenske sammen har brakt engelsk fotball ut av hengemyra og inn i et nytt årtusen.

Innkjøpt engelsk dokumentar fra BBC Worldwide
Originaltittel: The England Patient
Regi: Johanna Gibbon
Produksjon: October Films for BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 (steinar.dahl@nrk.no)