Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. januar kl 21.40 I Jan Baalsruds fotspor: Katastrofen i Toftefjord

Den smertefulle flukten


Spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli gjenopplever flukten som Jan Baalsrud mirakuløst overlevde vinteren 1943.

Historien ble verdensberømt etter krigen gjennom boka og filmen "Ni liv".

Rune og Ronny har undret seg over hvordan det var mulig å overleve alt Jan Baalsrud måtte gjennom på flukt fra tyskerne.

I Forsvarets arkiv finner de den originale rapporten der Baalsrud skrev detaljert om hendelsene. Med rapporten som guide følger Rune og Ronny den 200 kilometer lange ruta gjennom det dramatiske landskapet i Nord-Troms 70 år etter hendelsen.

Iskalde prøvelser
Når Baalsrud må svømme mellom øyer i den iskalde sjøen, gjør Rune og Ronny det samme. Der han tråkker i dypsnøen over fjellene, får Rune og Ronny kjenne de samme utfordringene på kroppen som han hadde. Underveis møter de det nordnorske folket som risikerte sine liv for å hjelpe den utmattede og skadde soldaten videre. Det de opplevde da Baalsrud banket på døra, har de aldri glemt.

Ved hjelp av Forsvaret gjenskapes de mest dramatiske hendelsene der Baalsrud må sprenge sin egen fiskeskøyte, og snøraset i Lyngsalpene.

Gjennom fem episoder fortelles Baalsrud-historien på en ny måte og så sannferdig som vi kjenner den i dag.

Første episode:
Flukten starter i Toftefjord idet et tysk krigsskip angriper fiskeskøyta med sabotasjegruppa. Rune og Ronny må gjennom de samme iskalde prøvelsene som Baalsrud så vidt overlevde.

Egenproduksjon i fem deler fra NRK Rogaland (2013)
Programansvarlig: Tom Edvindsen
Redaktør: Terje Dale
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no,tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, 23 04 70 00