Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 24. juli 2009 kl 19.55 Tre kongelige dager

På tur med kongeparet

- Vi har gledet oss lenge, sa kongen da han startet besøket i Tysnes. (Foto: Jan Inge Ebbesvik, NRK)
- Vi har gledet oss lenge, sa kongen da han startet besøket i Tysnes. (Foto: Jan Inge Ebbesvik, NRK)
Yrende folkeliv, strålende vær og vakker natur var rammen rundt kong Haralds og dronning Sonjas reise i Hordaland i juni. Med kongeskipet Norge som base gjestet kongeparet seks kommuner langs Vestlandskysten fra Tysnes i sør til Radøy i nord.

NRK fulgte kongeparet gjennom tre tettpakkede dager med opplevelse fra morgen til kveld. I programmet "Tre kongelige dager" får vi et tilbakeblikk på deres møte med folk og kulturliv. Det ble et møte med så vel tradisjonsrik, som topp moderne kystkultur.

Etterlengtet kongebesøk
-Vi har gledet oss lenge, sa kongen da han startet besøket i Tysnes tirsdag 16.juni.

Fylkesturen i Hordaland skulle nemlig egentlig ha funnet sted for fire år siden. Men kongens sykdom gjorde at besøket måtte utsettes. Desto større var gleden hos både konge og folk over årets besøk.

Galleribesøk og folkefest
I Tysnes ble det blant annet et besøk i Galleri Elisabeth G. der dronningens egne fotografier fra turer i norsk natur ble utstilt.

I Austevoll tok den moderne Austevollflåten i mot Kongeskipet Norge ute i fjorden og ledsaget følget til kai i Bekkjarvik der et folkehav ventet.

Blikkstille ved Fedje
-En moderne rundkjøring til havs.

Det var dronningens spontane kommentar til besøket på trafikkstasjonen på Fedje. Øyboerne tok imot kongeparet i havnen og for en gangs skyld var det så godt som blikkstille hav ved Fedje.

Den kongelige haugen
På Håkonshaugen i Seim i Lindås ble det trukket en historisk kongelig tidslinje da kong Harald besøkte stedet onsdag 17.juni, på dagen 48 år etter at hans far, kong Olav, offisielt åpnet Håkonshaugen i 1961.

Den norske prærien
Et av de siste stoppestedene på fylkesreisen i Hordaland var Vestnorsk Utvandringssenter på Radøy. Der fikk kongeparet en omvisning på den norske prærien og høre historien knyttet til utvandringen til USA.

Egenproduksjon fra NRK Hordaland
Programskaper: Kristin Ytre-Arne, tlf 47 75 55 67
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900