Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. august 2001 kl 22.00 Cityfolk: Setubal

Fransisco, Ines og Armondo i Setubal

Setubal-bukta ligger sør for Lisboa, har et yrende havneliv og er utskipningshavn for en fruktbar jordbruksregion. (Foto: Scanpix)
Setubal-bukta ligger sør for Lisboa, har et yrende havneliv og er utskipningshavn for en fruktbar jordbruksregion. (Foto: Scanpix)
Havnebyen Setubal ligger like sør for Portugals hovedstad og er på størrelse med Stavanger. I ”Cityfolk” blir vi kjent med tusenkunstneren Fransisco som har tolv yrkestitler på visittkortet, med Ines som også har tusen jern i ilden og med sjømannen Armando som jobber på en ferge i Setubal-bukta.

Fransisco mener han er et universalgeni. Han tar oppdrag som hypnotisør, driver et lite mekanisk verksted og en liten hermetikkfabrikk. Ved siden av dette er han appelsinbonde og eggprodusent. Altså er Fransisco en ekte tusenkunstner.

Ines Silva lever et svært travelt liv. Hun prøver å være husmor, familieforsørger og tar videreutdannelse samtidig. På fritiden synger hun i kor og driver med gymnastikk. Hva drømmer hun ellers om å gjøre når hun har litt tid til seg selv?

Armando er sjømann. Lykkeligst er han når han seiler på havet. Alle forfedrene hans har vært fiskere. Nå har han tatt jobb på den lokale fergen i Setubal-bukta. På ensomme nattevakter hygger han seg gjerne med en stubb på munnspillet. Kanskje er han prototypen på den lokale portugisiske sjømann?

Mer om serien
Serien Cityfolk er tilbake også denne sommeren med besøk til i alt åtte europeiske byer: Malmø, München, Rovaniemi, Salzburg, Setubal, Reykjavik, Amsterdam og Drammen. Hver sending inneholder portretter av tre ulike mennesker i de respektive byene.

Cityfolk har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksesskonsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere i år scoret høyt med konseptet da den ble tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de to siste årene vært medprodusent i Cityfolk, som nå er på lufta i sin fjerde sesong. I fjor bidro Norge med et portrettprogram fra Oslo, i år står Drammen for tur.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Setubal-bukta ligger sør for Lisboa, har et yrende havneliv og er utskipningshavn for en fruktbar jordbruksregion. (Foto: Scanpix)