Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. juni 1999 kl 19.35 Ut i naturen: Nattsvermere - om insekter og menn

Ut i naturen: Nattsvermere - om insekter

NRK1 torsdag 17. juni kl 19.35
Ut i naturen: Nattsvermere - om insekter og menn

Nattlig insektsjakt i Telemark

Over hele verden jakter samlere på insekter. I kveldens Ut i naturen blir vi med en gjeng \"insektgale\" mannfolk i Telemark på nattlig jakt med lysfeller og illeluktende sukkerblandinger. Programmet er laget av Bjørn Solbakken.
Det finnes visstnok rundt 40 millioner insekter i verden. For få år siden trodde ekspertene at det rette tallet var mellom fire og fem millioner. Stadig ny viten gjør insektssamling til et meget spennende område.
Over hele verden er enkeltmennesker levende opptatt av å studere og samle insekter. Vi skal møte en gjeng mannfolk i Grenland i Telemark som bruker nesten all fritid på sin hobby. De møtes jevnlig i naturen for i fellesskap å jakte på nye og helst meget sjeldne eksemplarer. Men uansett utbytte, så er den sosiale delen viktig. Og alltid fanges det insekter av interesse.

Høstjakt på insekter
Ut i naturen møtte sju menn en sen høstkveld for å være med på en nattlig vandring der lokkemiddel for insektene er både sukker og alkohol. Men også lysfeller brukes gjerne i hagen om natta. Insekter finnes like mye i en by som ute i skog og mark. Alle mannfolkene har egne samlinger, og det brukes mye tid på å sette insektene på nåler og sørge for at de bevarer sitt utseende selv etter flere tiår i samlingen.

NRK1 torsdag kl 19.35

Naturprogram fra NRK Fjernsynet, Faktaavdelingen
Ved Bjørn Solbakken
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41