Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 22. august 2010 kl 22.50 Hitchcock: Mannen som visste for meget

Dramatisk ferie i Marokko


Det blir ingen rolig ferie i Marokko for ekteparet Ben og Jo drar til Marokko på ferie. Mord, kidnapping og en hemmelig agent er stikkord i denne Htichcock-filmen.

Etter å ha deltatt på en legekongress i Paris, tar Ben McKenna (James Stewart) med seg kona Jo (Doris Day) - en tidligere musikalstjerne - og deres ti år gamle sønn Hank (Christopher Olsen) på ferie til Marokko. Han er ikke helt ukjent med landet siden han tjenestegjorde ved et militærsykehus i Casablanca under andre verdenskrig.

På vei til Marrakech i buss blir den ferierende amerikanske familien kjent med en elskverdig franskmann, Louis Bernard (Daniel Gelin), som stiller dem en mengde ganske personlige spørsmål. Vel framme i Marrakech avlyser han imidlertid i siste øyeblikk en middagsinvitasjon.

McKenna-familien tilbringer i stedet kvelden sammen med et britisk ektepar, herr og fru Drayton (Bernard Miles og Brenda de Banzie). Han forteller at han er agronom og jobber for FN. Ben og Jo blir både forundret og opprørt da Bernard senere på kvelden ankommer restauranten i følge med en ung kvinne og later som han ikke kjenner dem.

Kryptisk beskjed
På markedet neste dag blir en araber stukket ned. Han faller sammen like ved Ben, som oppdager at det er Bernard i forkledning. Den døende mannen hvisker en kryptisk beskjed om et nært forestående attentat mot en høytstående person i London.

På politistasjonen går det opp for Ben at Bernard, en hemmelig fransk agent, hadde gjort seg til venns med ham for å få hjelp. Like etter får han en anonym telefonbeskjed om at sønnen er bortført. Kidnapperne truer med å drepe gutten hvis Ben røper noe for franske myndigheter.

Da de kommer tilbake til hotellet, får de beskjed om at herr og fru Drayton har dradd tilbake til London i et privatfly. Også Ben og Jo drar i all hast til London. De nekter å samarbeide med politibetjent Buchanan i Scotland Yard av frykt for at det skal sette sønnens liv i fare. I stedet starter de sin egen etterforskning.

Sendt tidligere.

Amerikansk spillefilm fra 1956
Originaltittel: The man who knew too much
Regi: Alfred Hitchcock.
I rollene: James Stewart, Doris Day, Daniel Gelin og Brenda De Banzie.
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no , tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice tlf 815 65 900 info@nrk.no