Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. april 1999 kl 16.00 Bibelen: Samson og Dalila

Bibelen: Samson og Dalila (t)


NRK1 skjærtorsdag 1. april kl 16.00
Bibelen: Samson og Dalila (1:2)

Kjempen Samson og hans kvinner

Det er en av Bibelens høydramatiske krigs- og kjærlighetsberetninger som i dag og i morgen vises på NRK1, med kjente skuespillere som Dennis Hopper, Diana Rigg og Elizabeth Hurley og med et storslått oppbud av statister.

\"Samson og Dalila\" inngår som en del av et meget omfattende samarbeidsprosjekt for filmatisering av Det gamle testamentet. Innspillingen av Bibelen startet i 1993, og NRK har kjøpt rettighetene til samtlige dramatiseringer. Fire av de tidligere filmene, \"Skapelsen\", \"Abraham\", \"Josef\" og \"Moses\" har tidligere vært vist i NRK2.Dette er en av de største tv-produksjoner gjennom tidene og skjer i samarbeid mellom det tyske selskapet Lube og en rekke film- og tv-selskaper i USA og Europa.
Historien dreier seg denne gang om den blodige kampen mellom de brutale filistere og nasareerne, de sistnevnte under ledelse av den sagnomsuste hårfagre kjempen Samson.
Terrorisert av filisterne
Historien begynner på et tidspunkt da nasareerne er sterkt undertrykket av filisterkongen Hanun (Michael Gambon) og hans general Tariq (Dennis Hopper). Makthaverne kan terrorisere sine undersåtter blant annet fordi de vet hvordan jern kan formes til dødelige våpen.
Israelittiske Mara (Diana Rigg) og hennes mann Manoa (Paul Freeman) har lenge ønsket seg barn. En dag møter hun en fremmed som spår at hun snart vil føde en gutt som vil få enorme krefter. Hans styrke vil bare kunne overvinnes hvis håret hans kuttes av.

Ualminnelig styrke
Samson (Eric Thal) blir født, og allerede under oppveksten demonstrerer han ualminnelig styrke og åpenbare lederegenskaper. Men i ungdommens vår synes han foreløpig mest interessert i vakre damer - særlig den vakre Naomi (Jale Arikan). Hennes foreldre ble myrdet av undertrykkerne for lenge siden, og det var bare så vidt hun selv kom fra det med livet i behold. Naturligvis bærer hun på en uforglemmelig hevntørst, og i Samson ser hun emnet til den store israelittiske krigshelt, mannen som har fått styrke av Gud for å lede kampen mot filisterne. Men ennå vegrer han seg...

Samson redder Dalila
Kong Tanum, sønnen prins Sidqa og general Tariq legger planer for hvordan de bør uskadeliggjøre Samson. Også kongens brordatter, Dalila (Elizabeth Hurley), deltar i diskusjonen om hvordan det bør gjøres. Samson og den vakre Dalila møtes under dramatiske omstendigheter da hun en gang blir truet av en løve. Med bare hender redder han henne ut av den livsfarlige situasjonen - og blir blendet av hennes skjønnhet.
Den gode Samson møter imidlertid en annen kvinne som ser ut til å kunne bli hans endelige livsledsager. Det er den fortryllende Rani (Deborah Caprioglio), datter til israelitten Harach. Det blir forberedt en stor og festlig seremoni der også 30 filistere skal være tilstede. Men da aner vi allerede at det onde har begynt sitt forræderske spill.
I dramaets 2. halvdel i morgen skal vi følge Samsons videre vei som krigshelt og hva som skjer da han igjen møter Dalila.

NRK1 torsdag kl 16.00
Blir også sendt i NRK2 4. april kl 22.10

Bilder (via Scanpix/Data-tv/Internett)
1. og 2. Den kvinnekjære Samson (Eric Thal) møter sin skjebne hos den vakre Dalila (Elizabeth Hurley).

3. Samson (Eric Thal) og hans utkårede Rani (Deborah Caprioglio).

Amerikansk tv-film i to deler
Regi: Nicolas Roeg
Originaltittel: The Bible: Samson and Delilah
I rollene bl.a. Eric Thal, Elizabeth Hurley, Dennis Hopper, Diana Rigg og Michael Gambon
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51