Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. november 2010 kl 17.30 Åpen himmel: Advent på teateret

Øyvind og Tusten


"Advent på teateret" er en serie på fire programmer, som viser livet og tankene bak kulissene på Trøndelag teater, og som NRK1 sender hver søndag i adventstiden. I det første programmet møter vi Øyvind Brandtzæg mens han er i ferd med å jobbe fram sin rollekarakter, "Tusten" Mattis i "Fuglane".

- Å gi åndelige opplevelser er en av teatrets viktigste oppgaver, sier skuespilleren som i adventstiden spiller Mattis fra Tarjei Vesaas’ kjente roman.

Gjennom pugging og prøver kommer han stadig nærmere Mattis-figuren. Og han oppdager at "Tusten" kanskje ikke er så tufsete likevel.

Rikt liv
- Han tar seg tid til å tenke. Alt som skjer, får en betydning . Sjøl om mange opplever ham som rar, har han et mye rikere liv enn meg, sier Brandtzæg.

Teateroppsetningen er en av satsingene på Trøndelag teater denne vinteren. Hovedpersonen Mattis er en sterkt åndelig figur. Og jobben med rollen har også ført Brandtzæg i kontakt med sin egen åndelighet. - Vi har alle behov for noe som er mer enn bil og båt og hus. Det er ikke nok bare å ha noe å leve av, vi trenger noe å leve for, sier han i programmet.

Krise
Veien fram mot premiére er ikke bare enkel. Midt i prøvetiden føler Øyvind Brandtzæg seg i et "kriselandskap", og han begynner å bli usikker på hvordan dette går til slutt. I løpet av TV-programmet jobber han, medskuespillerne og regissøren seg likevel videre. Og til slutt er det klart for premiére foran en fullsatt sal.

Mens nervene holdes i sjakk og publikum venter, drar Øyvind Brandzæg på jakt etter en spesiell sjokolade. Rutiner og tradisjoner er viktig i de siste minuttene før teppet går opp.
Snart skal "Tusten" få liv på Trøndelag teaters gamle scene…

Advent bak kulissene
Andre søndag i advent inviteres seerne på veien mot urpremiére på årets juleteater. Tredje søndag i advent gir et møte med Helle Ottesen. I siste sending forbereder teatersjefen endelig årets julefeiring på teatret.

Egenproduksjon 2010
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 15 86, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900
Publikumssevice