Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. juli 2006 kl 19.30 Naturens underverden

Et intimt nettverk

Finurlig samspill mellom planter og insekter. Foto: BBC
Finurlig samspill mellom planter og insekter. Foto: BBC
Det er et intrikat og fascinerende samspill mellom planter, virvelløse dyr og planter. I kveld får vi høre noen fantastiske historier om temaet.

Den vakre Brassiaorkideen later som den er en edderkopp i nettet sitt, for på den måten å tiltrekke seg edderkoppspisende veps. Dette systemet utnyttes av en ekte edderkopp som kaster seg over den intetanende vepsen, som i alle andre tilfeller ville ha spist edderkoppen… Komplisert? I kveldens program får vi se hvordan det skjer.

Blindpassasjer
Larvene til en nyoppdaget bille-art har en fiffig måte å skaffe seg mat på. Larvene sitter i klynger på et strå og "later som" de er hunnbier. Når hannbien kommer for å parre seg, griper larvene tak i buken på bien.

Når han så forvirret flyr sin vei og finner en ekte hunnbie å parre seg med, forflytter larvene seg over til denne hunnen, blir med tilbake til bolet og spiser opp pollenlagrene…

Om serien
Sir David Attenborough befinner seg helt nede på bakkenivå i denne fantastiske nye BBC-serien i fem deler. Noen av verdens minste kravlende kryp settes under lupen og en fascinerende ny verden åpner seg; blant annet får vi oppleve intime stunder blant krypene, og vi får innblikk i hvordan en ny edderkoppart lever sammen i små samfunn og danner små hærer.

I sitt åttiende år holder evigunge Sir Attenborough på å filme en ny naturserie i USA.

Innkjøpt naturserie
BBC Worldwide Television
Originaltittel: Life in the Undergrowth, 2005
Episodetittel: Intimate Relations
Med: Sir David Attenborough
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)