Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. april 1999 kl 21.40 Mandagsfilm: Den demokratiske terroristen

Mandagsfilm: Den demokratiske terroriste


NRK1 mandag 12. april kl 21.40
Mandagsfilm: Den demokratiske terroristen

Hamilton i fiendens leir

Stellan Skarsgård, Sveriges store internasjonale skuespiller, spiller hovedrollen i kveldens film, som er basert på en av Jan Guillous romaner om den hemmelige agenten Carl Hamilton.
I en lang rekke bøker har bestselgerforfatteren Jan Guillou latt sin steintøffe, musikkelskende helt rydde opp blant korrupte sikkerhetsfolk, forbrytere og terrorister verden rundt. Med profesjonell dødsforakt har grev Carl Gustav Gilbert Hamilton, svenskenes svar på James Bond, avverget krisesituasjoner som ellers kunne ha ført til internasjonale konflikter.
I \"Den demokratiske terroristen\" får Hamilton i oppdrag å infiltrere en tysk terrororganisasjon. Oppdragsgiver er det tyske sikkerhetspolitiet, som har fått tips om at et terroranslag skal finne sted i den svenske hovedstaden med det første.
For endelig å kunne uskadeliggjøre den siste aktive delen av Rote Armé Fraktion, søkes en spesialagent som kan infiltrere den desperate terroristgruppen. Og det blir Carl Hamilton som får oppdraget.

Isolert i Hamburg
Han reiser til Hamburg og lykkes i å bli tatt opp i terroristgruppen. Uten kontakt med omverdenen tvinges han til å leve døgnet rundt med fanatikere som for all fremtid har sagt farvel til et lovlydig samfunnsliv. De tyske terroristene vet at om de mislykkes, er valget døden eller livsvarig opphold i Stammheimfengselet.

Fremragende spill
Stellan Skarsgård er blant de få skuespillere som alltid ser ut til å kunne løse en filmoppgave på en fremragende måte. Han fikk da også mye ros for sin innsats som Carl Hamilton. Etter sin suverene gjennombruddsrolle i Hasse Alfredsons \"Den enfoldige morderen\", har han hatt store roller i en usedvanlig lang rekke filmer i inn- og utland. Han spilte også Carl Hamilton i spillefilmen \"Kodenavn: Coq Rouge\" og tv-filmen \"Forhøret\", en rolle som i senere innspillinger er overtatt av andre.

NRK1 mandag kl 21.40

Bilder (tre motiver via Scanpix/Data-tv/Internett)
Carl Hamilton (Stellan Skarsgård) infiltrerer en tysk terroristgruppe.

Svensk spillefilm fra 1992 etter en roman av Jan Guillou
Regi: Pelle Berglund
Originaltittel: Den demokratiske terroristen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51
I rollene: Stellan Skarsgård, Katja Flint, Heikko Deutschman og Karl Heinz Maslo