Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. februar 2004 kl 21.30 Faktor: Ávkin máilbmái - Maggas verden

Leder for 300 millioner urfolk

I 2002 ble Ole Henrik Magga valgt som leder av FNs forum for urfolk, som skal ivareta urfolks rettigheter og utviklingsmuligheter over hele verden. "Faktor" følger den første sametingspresidenten til Sør-Amerika der han besøker indianere i Peru og Bolivia.

Hos Aymara-indianerne i Bolivia får han blant annet høre om massakrene i oktober da nærmere 80 indianere ble drept i opptøyer. – Min oppgave er å rapportere til FN om hvordan urfolk blir behandlet i hjemlandene sine, og dessverre hører jeg mange triste historier. Situasjonen i Bolivia er vanskelig, sier Magga.

Stor interesse for politikk
Ole Henrik Magga vokste opp med besteforeldrene i Ávzevuopmi, et lite småbruk på Finnmarksvidda. Etter endt skolegang i Finnmark reiste han til Oslo, der han ble den første samen i Norge som tok doktorgrad i sitt eget morsmål – samisk. Magga har alltid vært interessert i politikk, og kampen om utbyggingen i Alta ble et vendepunkt for både samene og ham selv. Selv om det samiske folket tapte kampen om elva, fikk de en egen utredning om samenes rettigheter, og det aller første Sametinget ble etablert i Norge.

Første sametingspresident
Under åpningen av Sametinget i 1989 ble Ole Henrik Magga den første sametingspresidenten i Norge. Hans oppgave var å etablere samenes folkevalgte organ, og i løpet av de åtte årene han ledet Sametinget, klarte han å bygge gode relasjoner i både inn- og utland.

- Et av de største øyeblikkene i livet mitt var da kong Olav åpnet Sametinget! Da jeg satt i salen med de 38 andre sametingsrepresentantene, visste vi alle at vår kamp hadde blitt svært viktig for samenes status, sier Magga.

Som politiker har han høstet internasjonal anerkjennelse og fått nye venner som Dalai Lama, Rigoberta Menchu Tum og Javier de Perez de Cuellar.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskapere: Sara Brita Strømeng
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside