Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. oktober 2002 kl 17.10 Perspektiv: Elfenben og ormehoder

Slaveskipet Fredensborg

Slaveskipet
Slaveskipet "Fredensborg", malt av Hans Lepson.
Den 1. desember 1768 forliste slaveskipet ”Fredensborg” utenfor Tromøya ved Arendal. Nesten 206 år senere, i september 1974, ble vraket funnet. Det ble blant annet oppdaget 40 elefanttenner som hadde vært med ”Fredensborg” fra Ghana i Vest-Afrika.

En av dem som fant vraket, og som var med på å ta opp gjenstander fra ”Fredensborg”, var Leif Svalesen. I ”Perspektiv” møter vi ham og botanikeren Rune Sævre, som tar opp et spennende tema, nemlig hva slags planter og/eller frø som kunne vært med båten, og hvilke planter som eventuelt kan ha slått rot på land der ”Fredensborg” forliste. Vi får også se opptak fra den gang ”Fredensborg” ble funnet i 1974.

Ballastplanter
I 1994 sendte NRK et program om ballastplanter der opptakene ble gjort i flere sørlandsbyer. I dag kan vi på en rekke steder langs vår kystlinje finne planter som har sin opprinnelse på Kontinentet – Holland, Frankrike, Spania og andre land. Det blir gjensyn i ”Perspektiv” med programmet hvor vi møter NRKs Bjørn Haavind i samtale med blant andre Rune Sævre og vekteren i Risør, John Thomas Axelsen.

Egenprodusert arkivprogram fra Faktaavdelingen
Prosjektleder Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 05 74 83