Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. januar 2007 kl 21.40 Forbrytelsen

Krimgåte i København

Spennende krimserie fra DR starter i kveld. (Foto: DR)
Spennende krimserie fra DR starter i kveld. (Foto: DR)
Skaperne av den danske tv-suksessen "Nikolaj og Julie" er tilbake med en helt ny serie, denne gangen en komplisert krimgåte. Gjennom 10 episoder overvåkes ulike miljøer i København, som uten å vite det har en sammenheng med hverandre. Sofie Gråbøl spiller hovedrollen som etterforskningsleder Sarah Lund.

Serien starter idet Sarah har sin siste arbeidsdag som etterforskningsleder for drapsavdelingen i København. Sammen med sønnen Mark og samboeren, den svenske kriminalpsykologen Bengt Rosling, skal hun flytte og starte et nytt liv i Sverige.

Samtidig er hverdagen slik den alltid har vært hos en tilnærmet normal familie på fem på Vesterbro. Foreldrene går med flytteplaner og passer sitt arbeid da de plutselig blir kastet ut i sitt livs verst tenkelige mareritt.

Samtidig er en toppolitiker godt i gang med en beinhard valgkamp som ser ut til å gå svært godt.

Inntil han, Sarah Lund og familien på Vesterbro blir del av den samme historien.

Livet snudd på hodet
Politiet er nemlig kommet på sporet av en alvorlig forbrytelse. En drapssak synes å være på trappene, og jakten på gjerningsmannen starter. I løpet av 20 intense dager i november blir dermed vidt forskjellige mennesker del av den samme skjebnesvangre historien.

Drapssaken og konsekvensene av denne drar oss inn i ulike grupperinger, fra gymnaselevenes verden av skjulte dagsordener, via innvandrergruppers lukkede miljøer og embetsmannsveldet på Rådhuset.

Disse møter vi i Forbrytelsen
Sarah Lund (Sofie Gråbøl): Etterforskningsleder ved Politihuset i København. Sarah er svært dyktig, men har en egen evne til å fortape seg helt i sitt arbeid og glemme alt annet. Også sønnen Mark. Når vi møter henne første gang, er hun i ferd med å avslutte jobben i København for å flytte til Sverige med samboeren og sønnen.

Theis Birk Larsen (Bjarne Henriksen): Theis er gift med Pernille og har tre barn. Han jobber i sitt eget flyttebyrå på Vesterbro i København og er en ekte familiemann. Før han møtte Pernille derimot, var han småkriminell men har lagt den tiden på hylla for godt.
Pernille Birk Larsen (Ann Eleonora Jørgensen): Gift med Theis og mor til tre. Familiens naturlige midtpunkt og holder styr på regnskapene så vel som barna og ektemannen. Alt med en kjærlig og sterk hånd.

Troels Hartmann (Lars Mikkelsen): Politiker med ambisjoner om å bli borgermester i København. Troels brenner for politikken og er en energibunt av de helt sjeldne. Kjæreste med sin politiske rådgiver Rie som han planlegger å flytte sammen og stifte familie med.

Jan Meyer (Søren Malling): Jan skal overta Sarah Lunds jobb når hun flytter til Sverige. Han er Sarahs motpol idet han er utadvendt, rastløs og impulsiv. Jan har i tillegg et stort temperament som han må lære seg å håndtere. Gift med Hanne og har tre døtre.

Rie Skovgaard (Marie Askehave): Politisk rådgiver for Troels Hartmann som også er hennes kjæreste. Kommer fra en familie med dype politiske røtter. Svært dyktig og vant til å nå sine mål, nettopp fordi hun har et sterkt konkurranseinstinkt.

Poul Bremer (Bent Mejding): Overborgmester og bykonge i København. Bremer er svært innstilt på å ta en siste 4-års periode før han går av med pensjon. Bremer har gjort en god jobb for byen, men i de siste årene har hans dømmekraft blitt svakere. Han er en farlig mann som ikke skyr noen midler for å få det slik han vil.

Morten Weber (Michael Moritzen): Kampanjeleder for Troels Hartmann. Morten er en perfeksjonist og svært opptatt av jobben. Han har brukt all sin tid på karrieren og har nesten ikke et privatliv. Det lille han har holder han uansett svært privat.

Vagn Skærbæk (Nicolaj Kopernikus): Ansatt hos Theis som også er hans beste venn. Han vil for all del unngå å skaffe seg sin egen familie. Vagn er en del av Theis kriminelle fortid, men i motsetning til bestevennen har han ikke helt sluppet grepet og driver en litt ad hoc, lyssky virksomhet i helgene.

Innkjøpt dansk kriminalserie (2007)
Originaltittel: Forbrydelsen
Produsert av: DR
Produsent: Piv Bernth
Med: Sofie Gråbøl, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Lars Mikkelsen, Søren Malling, Marie Askehave, Bent Mejding, Michael Moritzen, Nicolaj Kopernikus m.fl.
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no