Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. desember 2008 kl 23.15 Bleak House

Valgets kvaler

Esther (Anna Maxwell Martin) får endelig vite hva slags følelser Jarndyce har overfor henne. (Foto: BBC)
Esther (Anna Maxwell Martin) får endelig vite hva slags følelser Jarndyce har overfor henne. (Foto: BBC)
Esther får et uventet frieri, og Lady Dedlock uventede opplysninger. Hver på sin kant har de to kvinnene altså sitt å stri med – i tillegg til forholdet de nå har til hverandre.

Esther er naturlig nok sjokkert over Lady Dedlocks opplysninger, men holder sitt ord og røper ingenting til noen. Samtidig er hun bekymret for Richard. Han er mer enn normalt interessert i den pågående rettsaken, og har hyret sin egen advokat. Da hun og Ada oppsøker Richard, i retten viser det seg at han skal på reise med regimentet sitt - og skylder haugevis med penger.

En intens jakt blant Krooks eiendeler gir Tulkinghorn omsider napp. Kaptein Hawdons identitet er avslørt, og med bevismateriale i hånden oppsøker Tuliknghorn Chesney Wold. Lady Dedlock og ektemannen Sir Leicester blir begge svært oppbrakt over nyhetene, og fruen vil flykte før skandalen er et faktum. Men, Tulkinghorn har andre planer for den vakre kvinnen. Så lenge han tier er det ingen fare, forsikrer han – og strammer grepet.

Kjærlighet og hat
På Bleak House er det samtidig kommet en invitasjon fra Sir Leicester om besøk på Chesney Wold. Esther orker ikke tanken og bryter sammen overfor Jarndyce. I omtankens rus frir han til henne. Like etter får Esther vite at skipet Indiaman har returnert. Før hun vet ordet av det, står hun ansikt til ansikt med sin gamle flamme Woodcourt.

I mellomtiden er sersjant George rasende når han finner ut at Tulkinghorn ikke har slettet gjelden hans, som avtalt. Nå vil han ta hevn over den ondsinnede advokaten! Tulkinghorn, på sin side, har oppdaget at Lady Dedlock har avskjediget Rosa, mot hans vilje. Rasende forteller han at han nå vil avsløre den mørke hemmeligheten hennes ved første og beste anledning.

Om serien
BBC-serien er laget etter en roman av Charles Dickens. En tvist om forvaltningen av en stiftelse trekker ut i generasjoner og involverer en rekke fargerike personer. Tvisten byr også på sitrende spenning kombinert med flere intrikate kjærlighetshistorier.

Selve historien utspiller seg i det viktorianske London og på Bleak House, et stykke utenfor hovedstaden. Vi møter den kjølig vakre Lady Dedlock, som bærer på en mørk hemmelighet, og den nådeløse advokaten Tulkinghorn, som vil gjøre alt for å avsløre den.

Vi møter også den omsorgsfulle patriarken John Jarndyce, verge for tre unge mennesker og med en komplisert fortid. Hver på sin måte er de alle innblandet i den famøse rettsaken Jarndyce og Jarndyce. Det er de ikke alene om.
For sakens kjerne er nemlig at flere kan bli ufattelig rike om det noen gang blir fattet en avgjørelse...

Med "Bleak House" ønsket Charles Dickens å latterliggjøre Storbritannias "meningsløse juridiske system", belyst gjennom den fiktive saken Jarndyce og Jarndyce fra 1852.

Serien er sendt tidligere.

Britisk dramaserie (2005)
Originaltittel: Bleak House
Produsert av: BBC
Med: Denis Lawson, Anna Maxwell Martin, Gillian Anderson, Patrick Kennedy, Carey Mulligan, Nathaniel Parker, Timothy West, Charles Dance, Johnny Vegas m. fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,

Les mer: http://www.bbc.co.uk/drama/bleakhouse/


LENKER
  • http://www.bbc.co.uk/drama/bleakhouse/