Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. oktober 2003 kl 23.10 Utsyn: Italia i dag - Berlusconi

Den allmektige Berlusconi

Italias statsminister Berlusconi er den første mediemogul som styrer et europeisk land. (Foto: Stefilm International)
Italias statsminister Berlusconi er den første mediemogul som styrer et europeisk land. (Foto: Stefilm International)
Som mediemogul kontrollerer Italias statsminister Silvio Berlusconi i stor grad budskapet. I denne italienske dokumentaren kommer motstandere av Berlusconi til orde. Vi møter folk som forsøker å tøyle ham i den italienske nasjonalforsamlingen, i kringkasting og presse.

Silvio Berlusconi kan se tilbake på en fin sommer. En sommer mange italienere ikke kommer til å glemme så lett. For Berlusconi er den første mediemogul som styrer et vestlig demokrati. Denne dokumentaren gir førstehånds innsikt i hvordan styre og stell arter seg i en slik situasjon.

Fotball og politikk
Ikke bare ble statsministerens eget fotballag AC Milan europamester. Berlusconi er formann i EU, og på hjemmeplanet kunne han bruke sin posisjon som statsminister til å ordne opp i private forretningsanliggender. Slik sett belyste sommeren også hvor brennhett det kan bli når en og samme person blander sammen politiske interesser og eierinteresser i kringkasting og presse.

Tv, avis og bok
Silvio Berlusconis kontrollerer ni av ti fjernsynsselskaper i Italia. Han sitter også med copyrighten til en av fire bøker som utgis i Italia,. Han eier to av landets riksaviser og er hoveddistributør for brorparten av italienske blader og filmer. Han kontrollerer også rundt 60 prosent av markedet for omsetning av tv-programmer i Italia.

I et land der folk flest henter sin informasjon fra tv, sier det seg selv at dette utgjør en gullgruve for den som er villig til å utnytte en slik situasjon politisk. Det har Berlusconi gjort for alt hva det er verdt – og litt til.

Tordenskjolds soldater
Berlusconis kvelertak på italienske media, er bare overgått av hans kvelertak på italiensk politikk. Han har selv overført en hel rekke medarbeidere direkte fra sine private firmaer til politikken. Slik sitter han ikke bare med rent flertall i nasjonalforsamlingen, men også med en kontroll over parlamentarikere som står i direkte takknemlighetsgjeld til ham.

Retten overlegen
Berlusconi trekker også i trådene når den lovgivende forsamling skal vedta lover. Dette kom tydelig til syne i sommer, med rettsinstansene på tå hev mot Berlusconi og med Berlusconi på tå hev mot rettsinstansene. Som vanlig var Berlusconi et hode høyere enn retten. Men fortsatt står Berlusconi som tiltalt i en delikat bestikkelsessak som har versert siden 1980-tallet. Rent privat for Berlusconi er det pinlig, og for Italia som nasjon er det pinlig at landets statsminister risikerer å måtte gå i fengsel for å ha bestukket italienske dommere. Samtidig som Berlusconi leder EUs presidentskap.


Innkjøpt italiensk program
Original tittel: Italy Today (Berlusconi)
Regi: Susan Gray
Produksjon: Stefilm International
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57