Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. oktober 1999 kl 22.00 Gydas vei

Gydas vei


NRK1 tirsdag 5. oktober kl 22.00
Gydas vei

Opera, skulptur og besøk i Bergen

Martin Gaarder inviterer til et nytt program om bøker, bilder, teater, tenkning, medier, musikk og mennesker. Klosterenga skulpturpark, Ultima- festivalen og et besøk i kulturbyen Bergen er noe av det Gydas vei har å by på i kveld.
Gydas vei har sett på Bård Breiviks skulpturprosjekt som er under oppføring på Klosterenga i Oslo. Prosjektet er et bidrag for å gi denne delen av byen et visuelt og økologisk løft.
Gydas vei tar opp Breiviks visjon og har reportasje fra arbeidet med montering og tilhugging, som skjer i samarbeid med kinesiske steinhuggere.

\"Sera\" og internasjonal kunst i Bergen
Gydas vei viser en historisk begivenhet fra årets Ultima-festival - et nyskrevet norsk musikkteater fra brødrene Axel og Henrik Hellstenius.
\"Sera\" er er en musikalsk, bittersøt opera med både dramatikk, spenning og svart humor. Vi får se Anne Lise Berntsen som \"Lilith\".
Gydas vei har vært i Bergen og blant annet besøkt Berg-art, en felles presentasjon av flere eksisterende festivaler som Oktober-dans - internasjonal dansefestival med 12 dansekompanier fra åtte land og tre forskjellige kontinenter, blant annet viser Gydas vei den tyske danseren Thomas Lehmen som har koreografert og danser forestillingen \"No fear\", spesiallaget til festivalen.
Det blir også glimt fra utstillingen til den iranske kunstneren Shirin Neshjat som åpner i Bergen Kunstforening 7. oktober.
Fra Bergen Kunstmuseum får vi se videoinstallasjonen \"På eget ansvar\" av den franske kunstneren Faberge Hybert med elementene vann og fisk - også tilpasset det lokale miljø.
\"A Clockwork Orange\" er blitt en publikumsuksess og går for fulle hus på Den Nationale Scene med ekstraforestillinger.
Bergen kulturby - hva skjer? Vi får intervju med festivaldirektør Terje Gloppen og visning av fellessymbolet for kulturbyene 2000 - skulpturen \"Kide\".

Dansk jazz og debatt
Danmarks ledende jazzsangerinne, Cæcilie Nordby, blir å se og høre i Gydas vei. Rikskonsertene har latt hennee møte en svensk og en norsk multi-instrumentalist for å dra på turné i Norge.
Per Jørgensen er mest kjent som idérik improvisasjonskunstner med trioen JøKleBa. Lars Danielsson er svensk bassist av verdensklasse.
Gydas vei har et fast innslag med debatt i høstens sendinger. En eller flere personer som har sterke meninger om aktuelle problemstillinger inenfor kulturlivet inviteres i studio.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Bilde (via scanpix/internett)
1. Billedhugger Bård Breivik - sittende, tenkende, skapende i bassenget, som skal gjøre Oslo vakrere. (Foto: Lene Midling-Jenssen)

2. Bård Breivik sammen med de viktigste hjelperne sine. Fra v: Wang QingYang og Rolf Karlsen. Foran fra v: Wang DeQing, Wang XiaLong og Wang YangQi (Foto: Lene Midling- Jenssen)

Egenprodusert kulturmagasin
Ved Bitte Emberland og Arvid Esperø (Tlf: 23 04 91 76/ 901 35 845)
Programleder Martin Gaarder
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83