Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 31. desember 2004 kl 19.55 Historien om Blitz

Blitz fra innsiden

Blitz har blitt vedtatt nedlagt flere ganger. Her fra en av utallige demonstrasjoner mot rivning av Pilestredet 30 c. (Foto: Kjell Bjørn Vinje)
Blitz har blitt vedtatt nedlagt flere ganger. Her fra en av utallige demonstrasjoner mot rivning av Pilestredet 30 c. (Foto: Kjell Bjørn Vinje)
Siden tidlig på 80-tallet har Blitz-huset vært et alternativt samlingssted for ungdom med høylytt politisk engasjement og interesse for musikk. Nå fortelles for første gang historien om huset i Pilestredet i Oslo sett fra blitzernes eget ståsted.

I 22 år har Blitz vært en torn i øyet på lokale myndigheter, politi, nynazister og andre politiske motstandere. Gjennom en slagkraftig miks av politisk aktivisme og et levende musikkmiljø har huset hatt en sterkere innflytelse på det norske politiske og kulturelle liv enn det mange er klar over. Likevel er det sjelden at personer på innsiden av miljøet har kommet til orde i media på egne premisser.

I dokumentarfilmen møter vi en rekke sentrale aktivister fra miljøet, både veteraner rundt de førti og ungdom som har kommet til i den seinere tid. Et unikt arkivmateriale tar oss med gjennom avgjørende hendelser i bevegelsens historie.

Smeltedigel
Det hele startet med okkupasjonen av en nedrivningsgård i Skippergata i Oslo 1981–82. Ungdommene som okkuperte gården, fikk våren 1982 en avtale med Oslo kommune om å få opprette et aktivitetshus i Pilestredet. Huset skulle romme kafé, rockeklubb, kvinnekultursenter og nærradio. Huset ble en smeltedigel av pønkere, hippier, anarkister, feminister, homser, hele venstresida i alle avskygninger, men også gatebarn og andre av samfunnets utstøtte.

De som trodde at avtalen med kommunen skulle passivisere miljøet, tok grundig feil. Gjennom årene har Blitz arrangert over tusen demonstrasjoner, til dels under voldsomme konfrontasjoner med politi og politiske motstandere. Det store "gjennombruddet" kom med demonstrasjonen mot Margareth Thatcher i 1986, da tusener av aksjonister var nær ved å overta gallamiddagen på Akershus festning.

Krigstilstand
Etter Thatcher-skandalen rådet den rene krigstilstanden mellom Blitz-miljøet og Oslo-politiet. I programmet gir flere uttrykk for at fiendebildet som politiet forsøkte å skape av blitzerne, og politiets voldsomme metoder, førte til en sterkere mobilisering og til at deler av Blitz-miljøet ble mer militant.

Filmen viser også hvordan overvåkingen og trakasseringen fra Oslo-politiet gjorde Blitz-miljøet rustet til å ta opp kampen da nynazistene økte sin oppslutning på 90-tallet.

Truet av nedleggelse
Helt siden huset ble etablert, har Blitz måttet kjempe med nebb og klør mot stadige trusler om riving og salg av Pilestredet 30. Flere ganger har huset vært vedtatt lagt ned av Oslo-politikerne. Men blitzerne har vært uforsonlige i sin kamp for å beholde stedet som et selvstyrt ungdomshus.

Som det framgår i programmet, har diskusjonene om metoder til tider gått høyt også internt i miljøet, ikke minst etter at aksjonister gikk løs på Oslo Rådhus med stokker og maling for å stanse det planlagte salget på nyåret i 2003. Men uenigheten til tross har kampen for å redde huset ført fram. I sommer ble det klart at Blitz-miljøet får bli i Pilestredet 30, og at huset forblir i kommunalt eie.

Norsk dokumentar
Produsert av Medieoperatørene i samarbeid med NRK
Regi: Line Hatland
Co-regi og idé: June Stene
Produsert med støtte fra Fond for lyd og bilde, Fritt Ord, Norsk Kulturråd og Norsk Filmfond ved Karin Julsrud
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99