Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. februar 2008 kl 19.55 Berulfsens pengebinge: I pengenes vold

Styrer pengene våre liv?

Berulfsen på jakt i pengehistorien (Foto: NRK)
Berulfsen på jakt i pengehistorien (Foto: NRK)
Torkjell Berulfsen reiser på kryss og tvers i historien for å se hvordan mennesker har ligget under for pengene - hvordan kolonisering, krig og erobring har skapt skjebner og muligheter.

Det handles med penger hvert millisekund. Hvor mye penger det er i omløp på dagsbasis i verden, er det ingen som vet, men enorme beløp er det.

Vi snakker om lånte penger, brukte penger, nye penger, gamle penger, hvitvaskede penger, blodpenger, surt opparbeidede penger, ærlig tjente penger og plastpenger.

Og for disse pengene kjøpes det sovemedisin som aldri før i Norge. "Er det pengejaget som tar fra oss nattesøvnen?" spør Berulfsen i kveldens episode.

Om serien
Med utgangspunkt i Torkjell Berulfsens slentrende, informative og assosiative stil inviteres seerne til en reise i pengenes historie - fra enkle byttemidler som stein og kakaobønner til dagens "virtuelle" nettpenger på plastkort. Berulfsen skal vise at penger alltid - også i dag - angår absolutt alle og styrer våre liv. Visste du at regjeringer har drevet med falskmyntneri? Og at en svensk 10-daler fra 1644 veide 19,7 kg?

Serien deles opp i temaer som skatt, krakk, makt, børs, gambling og byttemiddel - for å nevne noen. Historiske fakta parallellføres med dagens situasjon, gjenkjennbar og lett forståelig for seeren. Som i foregående serier vil det bli brukt ironiske, humoristiske rekonstruksjoner, og vi vil reise jorda rundt for å sette begrepet penger i et bredest og mest mulig allmennmenneskelig perspektiv.

Førsteamanuensis Svein H Gullbekk ved Kulturhistorisk museum ved UiO er seriens medforfatter og medvirker gjennom hele serien.

Underholdningsserie i 8 deler
Produsert for NRK av Nordisk Film (2007)
Prosjektleder: Hanne Hopland
Manus og regi: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no
Blir også sendt onsdag 13. februar på NRK2