Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 20. september 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Annerledes biografier

Er det mulig å skrive sitt eget liv?


Bokprogrammet har funnet fram til tre bøker som utvider grensene for hva en biografi kan være. Den amerikanske tegneserieskaperen Sophie Crumb har tegnet sitt liv fra hun var to år gammel og fram til i dag, mens den svenske forfatteren Torgny Lindgren har løyet seg gjennom sin egen selvbiografi. Og vi blir kjent med en ny side av Marilyn Monroe når hennes private brev og dagbøker nå blir utgitt. Programleder er Siss Vik.

Mange mennesker leser aldri biografier, særlig ikke selvbiografier. De skal angivelig fortelle sannheten, men hva er sannheten om et liv? Kan vi stole nok på minnene våre til å forklare hvordan vi ble som vi ble? Kan vi rekonstruere det viktigste fra et liv fra brev, tegninger og dagbøker? Bokprogrammet har tatt for seg tre bøker som utvider grensene for hva en selvbiografi kan være.

En gal kunstner i foreldrenes spor
Hvordan er det å vokse opp med hippieforeldre, som lever av å tegne bøker. Datteren til de legendariske tegneserieskaperne Robert og Aline Crumb, Sophie Crumb har tegnet fra hun var liten og fram til i dag. Blir det da hennes selvbiografi ? I dag bor Sophie med mann og barn i en liten landsby i det sørlige Frankrike. Boken "Evolution of a crazy artist" er en antologi over tegninger hun har gjort av seg selv fra hun var to og fram til hun var tjueåtte år. Hun tegner fortsatt og har en drøm om å utdanne seg til tatovør.

Gåten Marilyn Monroe
På enkelte bilder framstår Marilyn Monroe naken og sårbar og tekstene fra dagbøkene hennes er også hudløse. Det finnes ufattelig mange fotografier av henne, og forfattere har også prøvd å fange fenomenet Marilyn Monroe, men nå kan vi for første gang få tilgang til hennes egne ord. Før hun døde, testamenterte Marilyn sine dikt, dagboknotater og brev til den berømte teatermannen Lee Strasberg. I fjor ga enken hans dette materialet til en fransk forlegger. Resultatet har blitt boken "Fragmenter", som nå kommer ut i Danmark. Her møter vi en av verdens mest myteomspunnede kvinner i en svært personlig og fragmentarisk selvbiografi.

Umulig å skrive en sann selvbiografi
En selvbiografi har ofte en pompøs tittel, bilde av en alvorstung forfatter på forsiden og den breier seg gjerne over åtte hundre sider. Men hva hvis forfatteren verken tror på sannheten eller på hukommelsen? Da kan resultatet bli en mer unnselig bok, som den svenske forfatteren Torgny Lindgrens memoarer, som på norsk har fått tittelen "Erindringer".

Torgny Lindgren har skrevet hele livet, men fikk sitt store gjennombrudd i 1986 med boken "Ormens vei over berget". Han har sittet tyve år i den fornemme Nobelkomiteen for litteratur, men synes forfattere ofte er pretensiøse og selvopptatte og han tror ikke det er mulig å skrive en sann selvbiografi. Han mener man må lyve ganske mye hvis man vil skrive sine memoarer.

Egenprodusert litteraturprogram 2011
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt : Sarah Jordanson Fauske, 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no