Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. juli 2003 kl 19.30 Vi på Langedrag

Sorg og glede på Langedrag

Jan-Erik ligger ute i ulvehuset første natten Edda er sammen med de store ulvene (Foto: Arne Nævra)
Jan-Erik ligger ute i ulvehuset første natten Edda er sammen med de store ulvene (Foto: Arne Nævra)
Marie, Tuva og flere av våre venner skal på en praktfull kløvtur tvers over Hardangervidda, og de skal bruke en hel uke. Men først skjer det triste ting på Langedrag: Den blinde ulvevalpen må avlives.

Sigrid og Jan-Erik har stått for sosialiseringen av de to ulvevalpene som ble tatt ut av hovedflokken åtte dager gamle. Det var et hard slag for ulverøkterne å oppdage at hann-valpen, Odin, var blind. Nå er dagen kommet da veterinæren skal avlive ulven. Dette er ikke lett for noen, heller ikke for Marie og lillesøster Torun som er vitne til hendelsen.

Men det er bedre ting i vente for hestejenta Marie. Sammen med flere hundre andre deltakere legger hun ut på kløvturen, og ruten går langs historiske Store Normannsslepa helt til Kinsarvik. Dette var en viktig ferdselsåre mellom øst og vest før veiene ble bygget.

Mormor Eva er også ute i naturen – på tradisjonell aktivitet i Tunhovds furuskoger: plukking av lav på de store flatene av kvitkrull.

Om serien
I sommer byr NRK1 på et gjensyn med den populære familieserien som tar oss med til Langedrag naturpark og leirskole øverst i Numedal. I hele 26 episoder følger vi mennesker og dyr gjennom små og store begivenheter på den unike fjellgården.

Tusen meter over havet, med utsikt over fjorder og fjell mellom Hallingdal og Numedal, ligger Langedrag naturpark. Dette fristedet for barn og dyr ble etablert av ekteparet Eva og Edvin Thorson i 1980. Stedet er en populær arbeidsplass for mennesker med en glødende interesse for dyr. Foruten en mengde husdyr, finnes her også ville dyr som ulv og gaupe.

I serien møter vi gründerne Eva og Edvin Thorson, deres datter Tuva som er dyreansvarlig på Langedrag, og hennes unge døtre Marie og Torun. Også ansatte og praktikanter gir oss det rette inntrykket av hvordan tiilværelsen arter seg i naturparken.

Vi er med på følling og lamming, opplever små gaupeunger som ser dagens lys, men også at dyr blir syke, skadet eller dør.


Dokumentarserie i 26 episoder
Regi og foto: Arne Nævra
Foto og redigering: Stein Hage
Musikk: Sigmund Groven
NRK-koordinator: Chris Foss
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53LENKER
  • Naturbilder 
  • Langedrag 
  • Langedrag naturpark 
  • Mer om serien