Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 6. juli 1999 kl 20.35 Folkets århundre: Drømmefabrikken

Folkets århundre: Drømmefabrikken (ttv)


NRK2 tirsdag 6. juli kl 20.35
Folkets århundre: (6:26) Drømmefabrikken

Filmens vidunderlige verden

I BBC-serien om vårt århundre er tiden kommet for Hollywoods svermeriske storhetsperiode. Med lanseringen av \"The Jazz Singer\" i 1927 ble spillefilmen et hverdagslig allemannseie over hele verden.
Hollywood og andre store filmprodusenter skapte en helt ny drømmeverden for folk flest. De store stjernene funklet som aldri før. For mange ble filmen en nødvendig flukt fra en ellers begredelig arbeidsdag. Filmskaperne forsto naturligvis dette og sørget for å pirre publikums følelser og fantasi.
På samme tid så makthaverne den nye filmteknikken som et særdeles viktig verktøy for politisk propaganda og informasjon. Betydningen av dette fikk vi se noen år senere da Hitler og Goebbels utnyttet filmen mesterlig til manipulering av massene.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK1 tirsdag kl 20.35
Tidligere sendt NRK1 17.8.98

Bilde
1920-årene ga filmskaperne og underholdnings-industrien fullt gjennombrudd. Britiske Rita Kaye var en av aktørene i den nye drømmeverdenen.

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt: Gunilla Gaarder, Dokumentar- og innkjøpsred., tlf. 23 04 93 64