Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. oktober 2006 kl 22.30 Bokprogrammet

Selvbiografiske forfattere

Programleder Hans Olav Brenner har møtt den danske forfatteren og feministlegenden Suzanne Brøgger. (Foto: NRK)
Programleder Hans Olav Brenner har møtt den danske forfatteren og feministlegenden Suzanne Brøgger. (Foto: NRK)
En bestselger, en dogmeskuespiller og en feministlegende står på menyen i høstens siste Bokprogrammet. Programleder Hans Olav Brenner har vært i Danmark og forsynt seg grådig fra bestselgerlisten. Der finner vi tre forfattere som alle tar i bruk erfaringer fra sitt eget liv for å fortelle gripende historier.

Suzanne Brøgger er forfatter, feministlegende og nærmest en kultfigur, kjent langt utenfor Danmarks grenser. Hun er aktuell med huspostillen "Sølve", som er en erindringsbok over hennes tretti år som forfatter og 8 000 års danmarkshistorie!

Litteraturens pris
Bokprogrammet møter Suzanne Brøgger hjemme, i en nedlagt skolebygning på Vest-Sjælland. Hun gjør opp status over den danske allmuekulturens forfall og eget forfatterskap. Og hun forteller at for hver eneste bok hun har skrevet, har folk vendt henne ryggen fordi de har følt seg utlevert. Hun blir provosert når Bokprogrammet spør hvorfor hun velger å skildre verden på en slik måte at hun støter folk fra seg, og spør om det ikke er noe forståelse i verden i dag for hva litteraturen koster og krever.

Fiksjon?
Publikumsfavoritten Ib Michael har skrevet romanen "Blå bror", som handler om gymnasietid i Roskilde på 60-tallet. Blant bokens ingredienser finner vi smalfilm, sinnssykdom og det obligatoriske trekantdramaet. Ib Michael tviholder på at han har skrevet en fiksjon, men publikum og anmeldere lar seg ikke overbevise.

Avkledd debutant
Knud Romer er kjent som den suksessriske reklamemannen som hengte ut sin største kunde i Berlingske Tidende og endte på bar bakke. Han hadde også en stor rolle i Lars von Triers dogmefilm "Idiotene", og når Bokprogrammet banker på i København for å snakke om debutromanen "Den som blinker er bange for døden", er den nybakte pappaen like avkledd som i Lars von Triers film.

Den gjennomført selvbiografiske boka har vakt furore i Danmark fordi den slår hull i forestillingen om dansker som tolerante og vennlige. Romers bok handler om å få barndommen sin ødelagt fordi ens mor blir tatt for å være nazist, bare fordi hun er en tysk kvinne bosatt i en dansk småby.

Leker katt og mus med egen biografi
I ukens Skråblikk møter vi den danske litteraturprofessoren Poul Behrendt som har forsket på forfatteres katt og mus-lek med egen biografi i skjønnlitterære verker. Forfattere lar oss få vite at bøker baserer seg på virkeligheten, men vi får ikke vite hvor virkeligheten slutter og fiksjonen overtar.

Vi møter også vinneren av Bokprogrammets diktkonkurranse, Myriam Bjerkli. Som premiere har Bokprogrammet lyd- og billedlagt diktet hennes, til glede for vinneren og seerne.

Om serien
Bokprogrammet er NRKs litteraturserie. Gjennom åtte programmer i høst møter programleder Hans Olav Brenner forfattere i både inn- og utland.

Hver uke forteller også en person om en bok som har forandret hans eller hennes liv.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer