Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. januar 2004 kl 19.55 Ansikt til ansikt: Grethe Kausland

Livsnyteren

Grethe Kausland nyter livet. (Foto: Morten Krogvold)
Grethe Kausland nyter livet. (Foto: Morten Krogvold)
- Jeg skjønner ikke folk som ikke er glade i vin, sier Grethe Kausland, som snart har femti år bak seg i rampelyset. Hun mener at det er viktig å beholde barnet i seg, og ikke minst å kose seg. Morten Krogvold kunne ikke ha vært mer enig.

- Jeg tror det er en del mennesker som ikke trives i sitt eget selskap, sier Grethe Kausland. – Men det gjør jeg! fortsetter hun og smiler lurt.

Viktig å kose seg
Verken kalorier, sigaretter eller vin gir revyartisten grå hår. – Jeg som er så fæl til å spise også, sier hun. – Jeg vil ha ordentlig smør, helst i løsvekt! Så gult at det ser ut som eggeplommer – og ordentlig majones!

Kausland mener at det er viktig å kose seg. Kanskje var det derfor hun sluttet på skolen. Stempelet som "Lille Grethe", et kallenavn hun selv hatet, ble til og med brukt av lærerne. Det fant hun seg ikke i, og forlot klasserommet for godt.

Men helt problemfritt ble det ikke, før måtte man nemlig ha vitnemål fra gymnaset for å komme inn på teaterhøyskolen. – Så en venninne sa "Kan du ikke bli medlem av Norsk Skuespillerforbund da?", forteller Kausland. Etter at alle søknadsskjema var sendt, fikk Kausland beskjed om at hun var tatt opp som medlem. – Da begynte jeg å grine, jeg syntes det var så stort.

Grethe Kausland er kjent for energien sin på scenen, men hvor hun henter den fra vet hun ikke. Egentlig tror hun ikke at hun trenger å hente den fra noe sted. – Jeg er ganske lat, sier hun. – Men jeg har begynt å ta Omega 3!

Om "Ansikt til ansikt"
Morten Krogvold får sine foto-objekter til å åpne seg foran tv-kameraene i serien "Ansikt til ansikt". Krogvold er en av Norges mest anerkjente fotografer, og er kjent for å få både kongelige og andre til å vise nye sider av seg selv i bildene.

I portrettserien møter vi Liv Ullmann, biskop Gunnar Stålsett, Grethe Kausland, Anne-Cath. Vestly, Johan Brun, Erik Bye, Tove Nilsen og Kolbein Falkeid.

- Det har vært utrolig inspirerende for meg å jobbe med "Ansikt til ansikt". Møtet med disse sterke personlighetene har handlet om den gode samtalen mer enn det journalistiske intervjuet, sier Krogvold.

Tredelt prosjekt
Tv-serien "Ansikt til ansikt" er en del av et tredelt prosjekt. Bildene som ble tatt under opptakene, er utstilt på Henie Onstad Kunstsenter f.o.m. 20. november. Samme dato kommer også en bok om møtene mellom fotografen og kulturpersonlighetene. Boken utgis av Dinamo Forlag og er ført i pennen av NRK-journalist Lisbeth David-Andersen.

Portrettprogram
Produksjon: NRK Kultur i samarbeid med Fabelaktiv as
Regi: Ninja Benneche, NRK Kultur
Produsent: Terje Nilsen, Fabelaktiv
Prosjektleder: Siw Winther, siw.winther@nrk.no tel: 93 08 53 32
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, 23 04 86 96