Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. mai 2003 kl 21.40 Faktor: Nattens dronning

Å føde naturlig

Jordmor Kari Nørbech og lille Benjamin (NRK-foto)
Jordmor Kari Nørbech og lille Benjamin (NRK-foto)
Hun arbeider på ABC-klinikken på Aker sykehus, der kvinner kommer langveisfra for å føde i vann, uten smertestillende eller bedøvende midler. Vi følger henne og to kvinner som venter barn: Heidi som skal føde sitt tredje barn, og Liv Cecilie som er førstegangsfødende.

- Vann er deilig. Selv om det er vondt, blir man så lett i kroppen, forteller Heidi. Hun og mannen har allerede erfaring med hva en fødsel innebærer, og har bestemt seg for at han skal ta større del i fødselen denne gangen.

De er svært fornøyde med alternativet ABC-klinikken gir, og setter pris på tryggheten og kompetansen de møter. – Jeg var ikke redd, sier Heidi etter fødselen. – Jeg fikk det som jeg ville ha det. Jordmor Kari og resten av teamet på klinikken legger vekt på trygghet og oppfølging under hele svangerskapet og etter fødselen.

Problematisk fødsel
For Liv Cecilie som venter sitt første barn, blir fødselen en ganske annerledes opplevelse. Hun har i likhet med Heidi valgt ABC-klinikken, men har et stort problem: Barnet vil ikke ut. Hun har allerede gått langt over tiden, og til tross for at Kari forsøker å sette fødselen i gang ved hjelp av akupunktur, lar barnet fortsatt vente på seg. Selv om fødselen ikke gikk som planlagt, er Liv Cecilie fornøyd når det endelig er over.

Nedleggelser
Hvert år føder 350 kvinner på ABC-klinikken, som akkurat nå er truet av nedleggelse. Det samme gjelder fødeavdelinger i Kongsvinger, Bergen og Tynset. Rundt 4000 kvinner rammes årlig dersom nedleggelsene blir gjennomført.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Nader Izadpanah
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96