Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 25. juni 2010 kl 20.00 Tilbake til 60-tallet

Beatles-hysteri

I 1964 hadde Rolv Wesenlund så vidt startet sin karriere som komiker. I kveld mimrer han tilbake til det året da han slo igjennom på tv.  (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
I 1964 hadde Rolv Wesenlund så vidt startet sin karriere som komiker. I kveld mimrer han tilbake til det året da han slo igjennom på tv. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Dette var året da fire gutter med pottesveis fra Liverpool slo igjennom på verdensbasis. Og samtidig som Beatles-hysteriet satte i gang, smalt Kina av sin første atombombe, Martin Luther King fikk Nobels fredspris og kampen mot sigaretten ble satt på dagsordenen. Velkommen tilbake til 1964.

Gjester denne gangen er Rolv Wesenlund som så vidt hadde startet sin karriere som komiker og som slo igjennom på TV, Olav Øverland som var nyansatt reporter i Dagsrevyen og Berit Tøien Berthelsen som var stor friidrettsutøver og som giftet seg med treneren sin.

Celebert besøk
Her hjemme i Norge ble vi beæret av celebert besøk fra blant andre den russiske statsministeren Nikita Krustjov og verdens største skuespiller, Charlie Chaplin, som nylig hadde utgitt sine memoarer. Walter og Connie forsøkte å lære oss engelsk på TV, og Arne Bendiksen gjorde stor suksess med hele to låter i Grand Prix.

Ellers i verden ble Vietnamkrigen trappet opp med bombing av Nord-Vietnam, mens Kina sprengte sin første atombombe. Martin Luther King fikk Nobels fredspris, og den amerikanske røykerapporten førte til at kampen mot sigaretten ble satt på dagsordenen.

Om serien
Gjennom ti programmer reiser vi tilbake til 60-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1960 til 1969. Hver uke møter vi tre mennesker som på ulike måter var med på å forme dette tiåret for oss, og blant profilene finner vi Norges store diva Wenche Foss, Høyres Kåre Willoch og den høylytte Torbjørn Berntsen.

60-tallet er tiåret da teknologien for alvor endrer livene våre: Fjernsynet bringer verden inn i stua, kjøleskap og vaskemaskin blir vanlige hjelpemidler og det blir mulig å kjøpe bil uten å søke først. Herrene går med hatt, mens damene har høyt, tupert hår og skjørtene kryper lengre og lengre oppover lårene. Wenche Myhre slår igjennom, og Beatles forfører den nye ungdomsgenerasjonen med fengende rytmer og langt hår. Sex er hemmelig, men alt er mulig.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Historier (2009)
Producer: Anne Elisabeth Andersen, mob 97791613
Prosjektleder: Harald Reitan, mob 41476060
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900