Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. juni 2005 kl 22.30 Med Balkan i blodet

Håp for Bosnia?

Thorvald Stoltenberg fortsetter sin reise på Balkan. Turen er kommet til Bosnia-Herzegovina. (Foto: NRK)
Thorvald Stoltenberg fortsetter sin reise på Balkan. Turen er kommet til Bosnia-Herzegovina. (Foto: NRK)
En stor del av krigshandlingene under krigen i eks-Jugoslavia på 1990-tallet, foregikk på det som i dag er bosnisk jord. Det herjede landet har i dag en sammensatt befolkning som strever for å leve sammen, selv om ikke alle sårene er leget. For Thorvald Stoltenberg blir det et sterkt gjensyn.

Sammen med NRKs Knut Magnus Berge fortsetter Thorvald Stoltenberg sin reise gjennom Balkan. Nå er turen kommet til Bosnia-Herzegovina, landet som mer enn noen av de andre eks-jugoslaviske republikkene forbindes med krigen.

Han besøker blant annet Srebrenica, byen der serbiske styrker massakrerte mer enn 8000 muslimske menn og gutter i juli 1995. Stoltenberg vedgår at Srebrenica på mange måter tjener som symbol på FNs handlingslammelse under krigen. Reisen bringer mange av de vanskelige og vonde minnene tilbake, men Stoltenberg ser også håp for fremtiden.

Om serien
I år er det 10 år siden Dayton-avtalen gjorde slutt på Europas blodigste konflikt siden 2. verdenskrig. NRKs påtroppende Øst-Europa-korrespondent Knut Magnus Berge inviterte Thorvald Stoltenberg tilbake til sterke møter med mennesker som lever i det Balkan som krigen skapte.

Reisedokumentar, co-produksjon mellom NRK og VideoMaker A/S (2005)
Programleder: Knut Magnus Berge
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 32/92 01 55 79,