Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. november 2001 kl 22.25 Fakta på lørdag: Født til frihet

Sjimpanser tilbake til naturen

Fakta på lørdag: Født til frihet Aliette Jamart har lykkes med å føre sjimpanser tilbake til et liv i frihet i Kongo. (Foto: Pierre Stine)
Fakta på lørdag: Født til frihet Aliette Jamart har lykkes med å føre sjimpanser tilbake til et liv i frihet i Kongo. (Foto: Pierre Stine)
Sjimpanser født i fangenskap hadde aldri latt seg tilbakeføre til et liv i frihet - ikke før Aliette Jamart i samarbeid med spesialister på forskjellige felt gjorde et gjennombrudd. Jamart ledet tidligere organisasjonen ”Help Congo” som bekjemper den ulovlige handelen med sjimpanser i Kongo.

I utgangspunktet er allerede 11 sjimpanser blitt tilbakeført, og i dokumentaren ”Født til frihet” kan vi være med på tilbakeføringen av ytterligere fire.

Den første sjimpansen vi slår følge med er David, en leken type med en kropp som en sumobryter. Han er en sann beskytter av flokken og en hjelpesvenn. Dernest kommer Sophie, en ung mor med babyen Valentin. Vil mor og barn klare et liv i frihet uten å bukke under? De to andre er den aggressive hannen Koutou og den forsiktige og nysgjerrige Agathe. Vi følger dem gjennom mesteparten av et år.

Et liv i ”trianglet”
I dokumentaren opplever vi hvordan de fire sjimpansene finner sammen med de andre 11 og igjen opptar et sosialt liv, i en del av skogen som kalles ”trianglet”. Dette er et 22 kvadratkilometer stort område som organisasjonen ”Help Congo” har skaffet til veie for prosjektet.

Blant annet får vi møte den første sjimpansen, Alette, som ble tatt ut til et liv i frihet. Det skjedde i 1989. I dag begrenser hennes tilfeldige kontakt med mennesker seg bare til en kort hilsen!

Innkjøpt dokumentar fra Terranoa (Frankrike)
Originaltittel: Nés pour être libres
Regi: Pierre Stine
Produksjon: Gedeon Programmes/France2/Discovery Channel
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
Bilde
Aliette Jamart har lykkes med å føre sjimpanser tilbake til et liv i frihet i Kongo. (Foto: Pierre Stine)