Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. oktober 2001 kl 22.00 Dok22: Kroppens kjemi: Hormonene tar makta

Forelskelse og hormoner

Jan Johnson (t.v., sammen med mannlig kjæreste) har en maskulin hormonbalanse til tross for at hun føler seg som kvinne. (Foto: Ex-Production/BBC)
Jan Johnson (t.v., sammen med mannlig kjæreste) har en maskulin hormonbalanse til tross for at hun føler seg som kvinne. (Foto: Ex-Production/BBC)
I den såkalte kjønnskampen tror vi at det er vi selv som har kontrollen, men det er hormonene som er de egentlige generalene. Hormonene gir oss også en pekepinn på hva forelskelse er, mener vitenskapsfolk. I siste del av BBC-serien om kroppens kjemi handler det om kjønn og kjærlighet.

En stor del av menneskets følelsesliv styres av hormoner. Hormonene gjør at mann og kvinne er svært forskjellige, og det er nesten et under at kjønnene tiltrekkes av hverandre. Likevel gir hormonene oss svaret på hvorfor mann og kvinne forenes i livets store mysterium – kjærligheten. Men hva er det egentlig som skjer med kroppens kjemi når vi forelsker oss?

Testosteron-testen
Hormonet testosteron bestemmer om du skal bli mann eller kvinne, og det hele begynner allerede før du er født – i mors mage. Professor Gorski ved University of California forklarer det slik: ”Alle er vi opprinnelig hunnkjønn, men hos halvparten oppstår testikkelhormonet testosteron som framskynder en maskulinisering av individet.” I programmet følger vi menneskets utvikling fra mors mage og inn i alderdommen – via en utforskning av hormonene som bestemmer vårt kjønn – og vi oppdager at det fester mye mer ved kjønn enn det øyet ser.

Androgyni
En del mennesker er verken fullstendig kvinne eller fullstendig mann. Vi møter Jan Johnson som skulle ha utviklet seg til å bli en gutt, men kroppen hennes kunne ikke nyttegjøre seg av testosteronen den produserte. Hun ble oppdratt som jente, og det var ikke før hun begynte studiene i genetikk på college at hun fant ut at hun, teknisk sett, er en mann. Dette har likevel ikke forhindret at hun står i et langvarig forhold til sin kjæreste, en mannlig medstudent.

I England møter vi Melissa Cull, en kvinne med høy testosteronproduksjon. Denne hormonelle tilstanden ser ut til å svare for at hun har maskuline interesser og en mer mannlig oppførsel enn hva som er vanlig.

Hormoner på to ben
Uansett graden av variasjon, så betinger vår hormonelle tilstand en drift i retning av en partner. I programmet hører vi hvordan gutter og jenter i USA og England opplever det motsatte kjønn. Jonathan og Oliver viser hva som foregår på tenåringenes chat-linjer på internett. Hettie og Gabrielle forteller om hvordan det føles å bli ”sjekket opp” på denne måten. Og professor Gorski uttaler at tenåringer i overveiende grad er ”hormoner på to ben”.

Likevel – forskjellene er så store at det er et under at mann og kvinne noen gang kan bli tiltrukket av hverandre i kjærlighet og vennskap. Kjærlighet gjør blind, selvfølgelig, og det er derfor vi kan observere de merkeligste parkonstellasjoner. Men hvorfor er kjærligheten slik en overveldende følelse? Dr. Donatella Marazzitti ved universitetet i Pisa (Italia) gir belegg for at vitenskapen er på god vei til å forstå dette kanskje største av livets mysterier. Og en dag vil vitenskapen gi oss full innsikt i hva som faktisk skjer i hjernen vår når vi forelsker oss, mener hun.

BBC-serie
Originaltittel: Body Chemistry
Norsk kommentarer ved: Mette Jansson
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Jan Johnson (t.v., sammen med mannlig kjæreste) har en maskulin hormonbalanse til tross for at hun føler seg som kvinne. (Foto: Ex-Production/BBC)
2. Tenåringskjærestene Brian Haarer og Tara St. Amant. (Foto: Brian Haarer)