Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. april 2005 kl 20.20 Ja, må hun leve

Feirer Lill-Babs og karrieren

Barbro Lill-Babs Svensson slik vi kjenner henne i dag. (Foto: Carl-Johan Söder/SVT)
Barbro Lill-Babs Svensson slik vi kjenner henne i dag. (Foto: Carl-Johan Söder/SVT)
Hun har gitt ut hundrevis av plater, ligget på svensktoppen i mer enn hundre uker, gjort en mengde bejublede show og turneer både i Sverige og utenlands. I kveld får vi se hvordan SVT feirer Barbro "Lill-Babs" Svenssons 50 år som artist.

Hun er vel så kjent i Norge som i Sverige, og når en slik dame runder 50 år som artist må det markeres ekstra. Kveldens program byr på hennes siste shownummer fra 2004, klassiske arkivklipp og aktuelle intervjuer med familie, venner , kolleger og selvfølgelig damen selv.

Omtenksom, sjenerøs, fantastisk og karismatisk er benevninger som sitter løst når det er Lill-Babs det snakkes om. Når hun beskrives av sine venner, kolleger og familie kommer lovordene på løpende bånd. Og etter 50 år på scenen og i rampelyset er det mange som kan uttale seg om henne.

I kveldens jubiluemsprogram får vi se et intervju med Quincy Jones som møtte Lill-Babs på 50-tallet. Han dedikerte likeså godt låten "The midnight sun never sets" til henne. TV-produsenten Karin Falck som møtte Barbro på samme tid i forbindelse med et program om unge mødre, har vært en kollega og nær venn siden den tid. Karin har også vært produsent for mange av Lill-Babs sceneshow, Falck arbeidet blant annet med oppsetningen av suksessmusikalen "Annie get your gun" på Scandinavium i Gøteborg i 1974, der hun gjorde en fantastisk innsats som Annie.

Andre som uttaler seg om sin kollega er artisten Markoolio, regissøren og koreografen Hans Marklund, koreografen Roine Söderlund, artistsjef Boo Kinntorph og magasinfotografen Charles Hammarsten.

Og familien kommer man naturlig nok ikke utenom når det dreier seg om Lill-Babs. Hennes døtre har også gjort egne karrierer både innenfor og utenfor showbizz og vi får se Kristin Kaspersen Fahlén, Malin Nilsson Berghagen og Monica Svensson snakke om hvordan det var å vokse opp med henne som mamma.

Artistkarrieren begynte tidlig
Lill-Babs´ sangkarriere begynte i "Blåvingarna" som sang i kirken og fremførte juleforestillinger. I 1954 deltok hun som ungt talent i radioprogrammet Morgonkvisten. Jazzmusikeren Simon Brehm hørte henne der, og samme år slapp hun sin første skive "Min mammas boogie". Da var hun 16 år.

På slutten av 50-tallet hadde hun store slagere med "Er du kär i mej ännu Klas-Göran?", "Itsy bitsy", og "Jag är en tuff brud i lyxförpackning". Alle disse låtene og fremføringene blir det gjensyn med i kveldens program. Seerne får også sjansen til å se Lill-Babs, Jan Malmsjö, Magnus Carlsson og gruppen Jeerk i hennes siste show i 2004.


Svensk underholdningsprogram
Produsert av: SVT og Meta Bergqvist
Intervju: Mikael Leijnegard
Prosjektleder NRK: Niels Bierge
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,