Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. januar 2013 kl 21.30 Den gode viljen

Vet Norge best?


Før ga vi brød og bibler. Nå forsøker vi å gi demokrati, menneskerettigheter og likestilling.

Norsk bistand har alltid handlet om mer enn kroner. I denne episoden spør vi om pengene våre gir rett til at andre land skal bli som oss?

Omstridte prosjekter
Den andre episoden av "Den gode viljen" forteller om hvilke verdier som har styrt norsk bistand. Fred, menneskerettigheter og demokrati nevnes ofte i festtaler, men Norge har gjentatte ganger gjort diktatur til hovedsamarbeidsland.

Abu May Matowu ble torturert i Uganda og vil at Norge skal slutte å gi bistand til landet. Vi får også høre historien til Ingun Klepp og Jostein Bjørndal som ble øyenvitner til en militærmassakre i Kenya. De er sjokkerte over norske myndigheters unnvikende reaksjon.

Ildsjeler
Vi får også et innblikk i andre bistandsprosjekter; Zanele Innocent Bakwa forteller om sin kamp mot apartheid i Sør-Afrika. I Afghanistan utdanner Nazia seg til lærer, og Mulla Zahir Siddiqi blir forsøkt opplært om barns rettigheter av Redd Barna. I Peru ble misjonæren Liv Haug valgt som fylkesordfører for 200.000 mennesker.

Om serien
Norsk bistandshistorie består ikke bare av rørende suksesshistorier, men også fatale fadeser. Siden 1952 har Norge gitt bort 400 milliarder kroner i bistand. Pengene er sendt ut i verden for å løse kriser og redde liv, men har av og til skadet mer enn de har hjulpet. Gjennom fem episoder stiller denne dokumentarserien spørsmålene: Skader vi mer enn vi hjelper? Vet Norge best hvordan andre land skal styres? Tjener vi mer enn vi gir? Er det tv-kamera som bestemmer hvem som hjelpes? Bør vi slutte å gi? Spørsmål uten entydig fasit, og med mer enn ett riktig svar.


Norsk dokumentarserie fra 2012.
Produsert av Pandora Film AS.
Regi: Lars Petter Gallefoss.
Redaksjonsleder: Geir Rommetveit.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 14 653.
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf: 815 65 900.