Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. september 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Ut i naturen: Magasin (ttv)


NRK1 torsdag 14. september kl 19.30
Ut i naturen: Magasin

Stemningsfull tranedans

Er tranen Norges flotteste fugl? spør programleder Trond Berg i Ut i naturen. I magasinets septemberutgave får vi se unike opptak av den sky fuglen. Dessuten skal vi bli bedre kjent med årets fugl, linerla.

Tranen er en usedvanlig sky fugl, og det er ikke den arten det er lettest å fotografere. Det er derfor unike bilder Ut i naturens magasin-redaksjon kan vise oss i kveldens program. Denne gangen får vi ikke bare oppleve den karakteristiske tranedansen. Vi får også se tranene i aksjon som omsorgsfulle foreldre. Mens kjøttmeis får 10-12 unger, hvorav gjennomsnittlig bare et par overlever, får tranen én unge annethvert år. Både hunnen og hannen bygger på reiret og ruger eggene, og foreldre og barn skiller ikke lag før ved neste års vårtrekk. Da blir ungen i Tyskland, mens foreldrene drar til Norge for å hekke.

Rovfugler
Det mange kanskje ikke tenker over, er at tranene også er rovfugler. Det er særlig frosk som står på tranenes meny. Kveldens program viser hvordan de store fuglene får tak i maten.

Til tross for den relativt trege reproduksjonen, og at den er en fugl som krever uforstyrrede hekkeområder, har det vært en gledelig økning i tranebestanden. Noe mang en skogsvandrer vil vite å sette pris på.

- Tranen er en fugl det følger mye stemning med, mener programleder Trond Berg. Han synes godt at den store, vannkjære fuglen kan toppe listen over Norges flotteste fugler.

Menneskekjær linerle
I tillegg til de elegante tranene vil Trond Berg og Kari Toft i kveldens program sette fokus på årets fugl som er den mer menneskekjære linerla. Antakelig hadde ikke denne velkjente vår-varsleren vært så tallrik om den ikke hadde visst å utnytte de fordelene den kan ha av å oppholde seg i nærheten av oss mennesker. For det gode forholdet er gjensidig, og det er mange som setter pris på dette innslaget i vår nærmeste fauna.

NRK1 torsdag kl 19.30

Bilde
I Ut i naturen i kveld kan vi blant annet oppleve tranedans. (Foto: NRK)

Naturmagasin fra NRK Hedmark
Programledere: Trond Berg og Kari Toft
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)