Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. desember 2002 kl 22.05 Dok1: Galtungs reise

En urokråke for fred

Johan Galtung på Constitution Avenue, Washington DC. (Foto: NRK)
Johan Galtung på Constitution Avenue, Washington DC. (Foto: NRK)
I en alder av 72 år er Johan Galtung ustoppelig på farten rundt i verden for å mekle i konflikter og undervise fredsaktivister. I dokumentaren ”Galtungs reise” følger vi den norske verdensborgeren i tiden etter 11. september 2001.

Vi blir blant annet med Galtung til USA, Afghanistan, Japan - og på hytta i Jondal, hans base i Norge. “Galtungs reise” er laget av NRK Program riks i Bergen.

Verdens første fredsprofessor er både dypt respektert og svært kontroversiell. Så kritisk er han til USAs utenrikspolitikk at han stadig blir spurt om hvordan det kan ha seg at han fremdeles lever. Mindre kjent er Galtung for sitt praktiske fredsarbeid.

Gigant og urokråke
Galtung uttaler seg i programmet bl.a. om bin Laden, om USA og Gud, og om mannen. Han blir sett på som en gigant av noen, som en urokråke av andre. Hans uttalelser er ofte egnet til å provosere, som for eksempel at ”Norge er en logrende puddel underkastet guden USA”.

- Hvis jeg var Osama bin Laden, ville jeg trekke meg tilbake til en eller annen godt skjult grotte og se på at USA ødelegger seg selv. Det gjør de i dag ganske dyktig ved å avskaffe det demokrati som er deres egen styrke… Dette er en av mange betraktninger som Galtung kommer med i programmet.

Om USA og Gud framsetter han følgende sentens: - USA er så nær Gud at det ikke er plass til en menneskerettighetserklæring mellom dem en gang.

Og om mannen har Johan Galtung funnet ut dette: - Når menn blir rundt 65, da begynner menneskelige trekk å komme frem. Før de blir 12 er der også helt klare menneskelige trekk. Altså det er perioden mellom 12 og 65 som er problemet.

Egenprodusert program
Programleder: Steinar Birkeland
Produsent: Bjørg Langeland
Producer: Terje Dale
Produksjon: NRK Program riks, Bergen i samarbeid med YLE og DR
Prosjektleder: Terje Dale
Kontaktpersoner: Kjell Jarle Høyheim, tlf. 55 27 58 10, Bjørg Langeland, 47 55 27 57 08
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57