Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. september 2006 kl 14.40 Fjernsynsteatret 1993: Peer Gynt, del 1

Gigantisk Peer Gynt

Sensuell er en av karakteristikkene anmelderne gav i Paul-Ottar Haga for sin tolkning av Peer Gynt. (Foto: Barbara Halden)
Sensuell er en av karakteristikkene anmelderne gav i Paul-Ottar Haga for sin tolkning av Peer Gynt. (Foto: Barbara Halden)
I forbindelse med Ibsen-året 2006 sender NRK fire skuespill av vår store forfatter tre helger på rad. Først ut er NRK Dramas sagnomsuste versjon av "Peer Gynt" i Bentein Baardsons regi, som vises i to deler denne helgen. Paul-Ottar Haga spiller tittelrollen i den fire timer lange gigantproduksjonen fra 1993.

Andre del av "Peer Gynt" kommer i morgen. Neste søndag, 8. oktober, får vi et gjensyn med Fjernsynsteatrets versjon av "Et dukkehjem" fra 1973, med Lise Fjeldstad og Knut Risan. 14. oktober viser NRK2 en transmisjon av "Gjengangere" fra det Kongelige Teater i København 1999, etterfulgt av Nationaltheatrets oppsetning av "Rosmersholm" (2001) på NRK1 15. oktober.

Studioinnspilling
NRK Drama sto for den aller første norske tv-oppsetningen av Henrik Ibsens store dramatiske dikt "Peer Gynt". Innspillingen, som foregikk i løpet av seks intense uker, ble omtalt som den mest krevende studioproduksjon i NRKs historie til da.

Rollelisten teller til sammen 250 personer med skuespiller og statister. Flere hundre medarbeidere var involvert også bak kamera, og utallige dagsverk ble lagt ned for å realisere John Christian Alsakers eventyrlige scenografi og Else Lunds kostymer.

- Vi har laget Peer Gynt slik at de som synes Ibsens verk er tungt stoff, skal kunne hekte seg på en handling. Men vi har ikke forsøkt å modernisere språket, sa Bentein Baardson da NRK Dramas oppsetning ble presentert for første gang.

En reise i Peers sinn
Baardson poengterte også at historien blir fortalt som en reise inn i hovedpersonens sinn: - Her er drøm, mareritt og surrealistiske scenarier. Vår Peer Gynt eldes ikke gjennom forestillingen, han går gjennom en prosess og en sinnstilstand som ikke har med alder og tid å gjøre, sa han.

Tittelrollen ble den da 27 år gamle Paul-Ottar Hagas store gjennombrudd hos det brede publikum. Han høstet ros fra mange anmeldere for sin intense, sensuelle og grådige Peer.

Blant de øvrige på rollelisten finner vi Britt Langlie som Mor Åse, Elisabeth Matheson som Solveig, Olga Papalexiou som Anitra, Ola B. Johannessen som Begriffenfeldt, Svein Tindberg som Passasjeren, Svein Erik Brodal som Knappestøperen, Erik Hivju som Dovregubben, Anneke von der Lippe som Ingrid, Nina Woxholtt som den Grønnkledte, Reidar Sørensen som Aslak Smed og Kjell Stormoen som Hægstad-bonden.

Av Henrik Ibsen
Produsert av NRK Drama (1993)
Bearbeidet for fjernsyn av Bentein Baardson og Bodil Kvamme
Regi: Bentein Baardson
Musikk: Ketil Hvoslef
Scenografi: John Kristian Alsaker
Prosjektleder: Dag Alveberg
Med Paul-Ottar Haga, Elisabeth Matheson, Britt Langlie, Kjell Stormoen, Reidar Sørensen, Anneke von der Lippe, Nina Woxholtt, Erik Hivju, Olga Papalexiou, Pelle Christensen, Alex Scherpf, Dene O'Neill, Lennart Lindstrøm, Ola B. Johannesen, Svein Tindberg, Stein Grieg Halvorsen, Svein Erik Brodal, Erik Hivju og Knut Wigert
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no